Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Empty Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci

Postaj  Boce-Team on 05.11.10 23:23

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci 1lsugj10
Redovna Skupština LSUG "Jarebica"
Redovna izvještajna Skupština lovačko sportske udruge građana "Jarebica" održana je danas u Boderištu u prostorijama MZ Boderište.

Na Skupštini je predočeno izviješće o radu Udruge te finansijsko izviješe za izvještajni period, te je vršena diskusija i usvojen plan rada za lovnu 2015/2016 godinu. Težište rada u tekućoj godini ogledati će se :
Ustroj omasovljenog članstva po sekcijama
Uređenje i adaptacija kupljenog lovačkog objekta u Gornjem Zoviku te stavljanja istog u funkciju.

Rad na prijevodu doniranog zemljišta/placa na našu Udrugu, a namijenog za izgradnju lovačke kuće/objekta u Boderištu, te aktivnosti oko eventualnog početka gradnje objekta
Nabavka opreme za streljačku sekciju, aktivan rad iste kroz obuku i treninge na najbližim dostupnim mjestima za lovno streljaštvo.

Odlazak streljačke sekcije na prvenstvo lovačkog Saveza Herceg-Bosne u lovnom streljaštvu koje će se održati 30.05.2015. godine u Domaljevcu.

Izgradnja visokih čeka kao i rad na uzgoju i puštanje u lovište fazanske i zečije divljači, te divljači za koju utvrdimo potrebu umnožavanja u skladu sa dostupnim sredstvima. Potražiti stručnu pomoć u smislu utvrđivanja mogućnosti opstanka neke od podvrsta jarebica, te shodno mišljenju, planirati ponovni uzgoj i puštanje matičnog jata jarebica u lovište.

U tekućoj godini, kroz aktivnosti i angažman predsjednika Udruženja i Upravnog odbora, nastaviti aktivnu suradnju sa predstavnicima Vlade Brčko distrikta oko nalaženja najoptimalnijeg rješenja pri provedbi Zakona o lovstvu Brčko distrikta i dodjeli lovišta našoj Udruzi. Sve bitne odluke koje bi se trebale ugrađivati u podzakonske akte usvojenog Zakona o lovstvu Brčko distrikta, donositi uz aktivnu pomoć stručnjaka iz Lovačkog saveza Herceg Bosne.

Definirati vrijeme održavanja kao i sve potrebne predradnje za organizaciju lovačke zabave- lovačke večeri.

Prihranjivanje divljači kukuruzom i sijenom, te iznošenje soli u lovište u 11. mjesecu.

Utvrđivanje broja i stanja plemenite divljači pogotovu srneće divljači putem organiziranog prebrojavanja koje će se izvesti planski i stručno kao i njena daljnja zaštita.

Daljnja suradnja sa Lovačkim Savezom Herceg-Bosne kroz učešće u radu njihovih organa kao i tješnja suradnja u smislu nabavke kvalitetnijih pasmina lovačih pasa uz posjedovanje rodovnica, kao i uvođenje matične evidencije pasa u Udruženju.

U suradnji sa LS HB raditi na edukaciji postojećih lovočuvara i na taj način osigurati veći broj kvalificiranih kadrova za obnašanje ove odgovorne dužnosti.

Koordinacija sa odgovornim osobama u mjesnim zajednicama na čijem području egzistira naše Udruženje. Istaknutim pojedincima i vanjskim suradnicima i institucijama ispred naše Udruge dodijeljene su Zahvalnice.

Istaknutim članovima, odličjem 3. reda lovačkog saveza Herceg-Bosne odlikovani su:

Ivo Mićić
Anto Ikić
Marko Lovrić - Marin
Anto Grgić
Pero Salatović
Ferid Bijelić
Slavko Blažević
Slavko Ikić
Stjepan Tunjić
Franjo Tufekčić
Toma Anđelović
Filip Filipović
Anto Filipović

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci 1lsug10


Zadnja promjena: Boce-Team; 23.03.15 23:41; ukupno mijenjano 6 put/a.
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Empty Re: Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci

Postaj  Boce-Team on 05.11.10 23:51

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Jarebi10

Reportaže - Štrepci

LSUG “Jarebica“, Štrepci: MALA UDRUGA, S VELIKIM OČEKIVANJIMA
Dobroslav Vrdoljak

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Strepc10
Od sve divljači, ovdje je najviše fazana, kako autohtonog, tako i onoga ubačenog u lovište. No, zanimljivo, ovdašnji lovci najradije love divlju svinju, a srnjaka ne love nikako, drže da je ta divljač najviše stradala u ratu i, zbog njezina brojnog stanja, još je nemaju pravo loviti.

Ljeto je u punom zamahu, temperatura je iznad 30 ºC. U posjetu smo maloj lovačkoj udruzi u selu Štrepcima, u  Distriktu Brčko. Do prošle godine, lovci ove udruge bili su u sastavu LU “Sokol“ iz Seonjaka (Ravne Brčko), a tada je, 7. ožujka, u Štrepcima osnovano Lovačko sportsko udruženje građana “Jarebica“. Zanimao nas je, naravno, razlog odvajanja i osnivanja novoga društva, pri čemu smo odmah isključili nacionalnu netrpeljivost, na što se u Središnjoj Bosni obično pomisli pri ovakvim podjelama.

Glavni je razlog u tome što je 38 posto članstva “Sokola“ bilo iz Štrebaca i krajeva okolo njih, dakle u broju lovaca. Novo društvo, “Jarebica“, ima 150 članova, ima lovište površine 56.000 km četvornih i ima solidnu osnovu za normalan i uspješan rad. Organizirano je u 6 sekcija: Štrepci – Katolički Slamovac, Gornji Zovik, Donji Zovik, Boće, Boderište – Dubravice Donje i Omerbegovača – Čađavac. Predsjednik mu je Ivo Nikolić, tajnik Fadil Redžić, a glavni lovnik Tomo Anđelović. Lovište nije tipično ravničarsko, ravnice su ovdje ispresijecane manjim i većim brežuljcima pa sve to stvara ugodan osjećaj prostora za uzgoj divljači i prave lovačke užitke.

KAKO BEZ ZAKONA O LOVSTVU


Kako nemaju stalno uposlene osobe, sve poslove rade volonterski, čak je i lovočuvarska služba takva, pa se u tom smislu financijski ne iscrpljuju. Ubuduće će, vjerojatno, biti nekih naknada za određene poslove, jer se ovako neće moći unedogled. Udruga, dakle, za sada financijski dobro stoji, izmiruje sve svoje obveze prema Savezu i drugim institucijama, a ostavlja se i izvjesna rezerva za uređenje vlastitih prostorija. Za sada se koriste prostorijama mjesne zajednice.


Korištenje lovišta regulirano je odlukom mjerodavnog ministarstva, a sve je to kratkoročnog karaktera. Čeka se koncesija pa da se zna tko čime upravlja i tko je za što odgovoran. Ovako, Distrikt Brčko nema svoga zakona o lovstvu nego se, kako kada, poziva na zakone o lovstvu Federacije BiH i Republike Srpske, što je neodrživo. Ovdje je više lovačkih društava, neka su priznata, a neka i nisu, a ima i samovolje pa pojedinci dovode lovce iz Italije i love prepelice za svoj račun. U LSUG “Jarebica“ baš je tih dana kad smo ih posjetili stiglo rješenje o obustavi lova jer nemaju odluku o korištenju lovišta s točno opisanim granicama. Morat će se to nekako riješiti s mjerodavnim subjektima u Vladi Distrikta Brčko.


Razgovarajući s ovim ljudima, zaključujemo da u sferi života izvan lovstva imaju manje problema nego u lovstvu. Multinacionalna su sredina i u tom pogledu nemaju problema, ali se u lovstvu pojedinci ponašaju neodgovorno i ne poštuju odluke i dogovore. Kažu nam, u sprječavanju problema imaju potporu policije. Sa susjedima dobro surađuje i na tom planu nemaju nikakvih problema. Kane predložiti odvajanje sportskog od komercijalnog lova, jer su oni relativno mala udruga, a od komercijalnog lova za sada dolazi u obzir jedino prepelica.


Svi lovci plaćaju članarinu: redoviti 80 KM, počasni 40 KM. Svaki lovac mora odraditi još po jednu dnevnicu ili platiti dodatnih 20 KM. Imaju 8 počasnih članova, koji su to priznanje uglavnom dobili u zajedničkoj udruzi “Sokol“.

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Jarebi11


KINOLOGIJI MINUS, STRELJAŠTVU PLUS

Lovište je, rekosmo, ravničarsko, ispresijecano manjim i većim brežuljcima, intenzivno se obrađuje. Velike su površine pod žitaricama, a i one pod povrćem i voćem. U takvim uvjetima, mnoge se vrste divljači lako snalaze za hranu. Brojni su ovdje potoci i potočići pa voda nije neki problem. Najčešća divljač je fazan, onaj autohtoni i onaj uvezeni, i ona dostiže puni kapacitet lovišta. Nešto je manje prepelice (domaće i selice), patke, guske, šljuke, zeca, lisice, kune, jazavca, divlje svinje i srneće divljači. Srnjaka još ne love jer smatraju da ga nemaju dovoljno, ova je divljač u ratu najviše stradala. Iako je fazana najviše (velik broj fazana uvoze iz fazanerije u Brki), najomiljenija im je lovna divljač, ipak, divlja svinja.

Krivolov nije masovan, ali ga ima. Pojedinci iz susjednih lovišta udružuju se s domaćim krivolovcima i obično love u pograničnim područjima.  U prošloj se godini ovdje javilo bjesnilo kod lisica. Svi su slučajevi uredno prijavljeni veterinaru. Ove godine još nema prijave bjesnila ni kod jedne divljači. I dok su bili u zajedničkoj udruzi, udruzi “Sokol“, ovdašnji su lovci radili na izgradnji različitih lovno-uzgojnih i lovno-tehničkih objekata. Sad, kad su samostalni, rade još više. Izgrađeno je niz hranilišta za pernatu i srneću divljač te dovoljan broj promatračnica i visokih čeka. U lovištu su izgradili 3 lovačke kuće, a nadaju su skorom početku gradnje lovačkog doma, za koji su dobili lokaciju. U graničnim područjima lovišta ove udruge i dalje su minska polja, tom je terenu prilaz nemoguć. U susjednim je lovištima bilo i stradavanja
od mina “posijanih“ za nedavnoga rata.

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Hranil10

Kad je riječ o kinologiji, njoj ovdje baš i ne “cvjetaju ruže“. S Kinološkim savezom Herceg-Bosne ne stoje dobro. Smatraju da tamo ima nekakvih razdora i problema, pa se više vežu za posavsku regiju, odnosno za Distrikt Brčko. Nemaju ni kinološkog kluba, niti kinološke sekcije, a planiraju odrediti osobu za rad oko kinologije (to je do sada radio glavni lovnik).

Među psima, najveću pozornost posvećuju njemačkim ptičarima, a onda autohtonim goničima, ponajprije posavcima. Lovno je streljaštvo ovdje dobro razvijeno. Imaju i svoje uređaje za izbacivanje glinenih golubova, ali se uglavnom koriste uslugama jačih streljačkih sredina: Orašja, Domaljevca i Brke.

O radu i aktivnosti streljačke družine najviše se brinu Tomo Anđelković i Hajrudin Selimbašić. Planiraju izgraditi bolje i opremljenije strelište.

UZGOJ TRČKE

Štrepčane, kao i najveći broj lovaca u Federaciji, za sada najviše zaokuplja misao kako uspješno riješiti pitanje koncesije za lovište, pa da im se ne stavlja zabrana lova kad se to kom inspektoru prohtije. Za to već  odvajaju neki novac, kako ne bi bili zatečeni.

Žao im je, ali za sada na planu lovnoga turizma nemaju gotovo nikakvih planova. Možda kasnije nešto i bude, kad se sve sredi i kad brojnost divljači dovedu na veću razinu. Imaju sekciju planinara, u kojoj je dosta mladih. S njima najviše radi sadašnji predsjednik udruge Ivo Nikolić, koji ih, osim planinarskim vještinama, uči tajnama lova i u njima budi ljubav prema lovstvu i prirodi. Do sada su sudjelovali u zajedničkim lovačkim zabavama i druženjima, ali planiraju uvesti redovito sastajanje i druženje na razini udruge koje će biti vezano uz nadnevak osnivanja udruge “Jarebica“.

Zanimljiva je, i ozbiljna, njihova nakana uzgoja trčke, koje je nekada ovdje bilo u izobilju, ali joj se broj smanjio do istrebljenja. U tom je cilju nabavljen inkubator, ali još nisu našli tvrtku ili pojedinca, od koga bi nabavili jaja trčke. Bilo bi dobro kad bi netko od proizvođača traženih jaja pomogao ovoj udruzi u ostvarivanju njezinih planova na uzgoju skoro nestale divljači ovoga kraja.

Opći je dojam, nakon posjeta ovoj lovačkoj udruzi, da je riječ o jednoj vrlo mladoj, ali odlučnoj grupi entuzijasta koji su odlučili od novoosnovane udruge napraviti zdravu i dobro educiranu lovno-sportsku cjelinu kojoj će, osim boravka lovaca u prirodi i ugodnih lovnih trenutaka, u prvom planu biti uzgoj i zaštita autohtone divljači. Na tome im od srca čestitamo i želimo im potpun uspjeh, vjerujući da će im pomoći i Lovački savez Herceg Bosne.
HOOP
INFORMATIVNO I STRUČNO GLASILO LOVAČKOGA I KINOLOŠKOG SAVEZA
HERCEG BOSNE - MOSTAR,
SVIBANJ - LIPANJ 2010.
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Empty Re: Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci

Postaj  Boce-Team on 13.01.15 23:31

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci 110

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci 310
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Empty Re: Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci

Postaj  Boce-Team on 29.01.15 18:14

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci 210

POZIV NA SASTANAK

Pozivaju se svi mještani župa Zovik, Boće, Boderište i Dubravice na veoma bitan sastanak koji će se održati 30.01.2015.g., u prostoriji Zovik Club u 1170 Wien Clemens-Hofbauer Platz 13, sa početkom u 19 sati.

Razlog okupljanja:

Donošenjem Zakona o lovstvu Vlade Brčko distrikta kojim se kani ukinuti Lovačko sportsko udruženje građana „Jarebica“ Štrepci zato što prema njihovom mišljenju nema dovoljan broj članova, uključujući gospodu iz reda Hrvatskog naroda kojim se životima i krvlju obranjeni tereni naših župa bez ikakvog obzira daju na gazdovanje nekim drugim lovačkim udrugama. Molimo vas da sa svojim prisustvom podržite ovu akciju kako bi spriječili ovu katastrofalnu odluku po naše stanovništvo. Sve ostale akcije sprečavanja ovakve barbarske odluke Vlade bit ce iznesene na sastanku te im se jasno i sa ovoga mjesta u dijaspori poruči da nitko neće upravljati našim lovištima bez odluke LSUG "Jarebica".

Lovačko sportsko udruženje građana „Jarebica“ osnovano je u mjesecu ožujku 2009.godine, ima sjedište u Štrepcima, a čine ga sekcije: Štrepci  - Katolički Slamovac, Gornji Zovik, Donji Zovik, Boće, Boderište - Donje Dubravice i Omerbegovača - Čađavac, a održavanje lovno-gospodarske osnove se vrši na području katastarskih općina pomenutih naseljenih mjesta.


13.01.2015. - Lovačko sportska udruga građana „Jarebica „ Štrepci danas je održala konferenciju za tisak na kojoj je izrazila neslaganje s usvojenim Zakonom o lovstvu. Odredba da lovačka udruga mora imati 300 članova kako bi dobila lovište na gazdovanje je protuustavna i krši ljudska prava. Lovačko sportska udruga građana „Jarebica „ Štrepci broji 157 aktivnih članova, 7 lovočurava s položenim ispitima , kao i 5 ocjenjivača lovačkih trofeja.

Lovci ovakvo zakonsko rješenje ne žele i tvrde da će se boriti svim mogućim sredstvima. Ako ne bude pravnog lijeka postoje drugi načini da se nešto učini po tom pitanju. “Mi smatramo da su to interesi određenih skupina ljudi koji po principu nadglasavanja provode represivne metode. Ovaj zakon nikad neće zaživjeti na terenu. Većina ovog zemljišta je privatno vlasništvo i svako od nas ima ustavom zajamčeno pravo na privatnu svojinu. Na mojoj zemlji i u mojoj šumi nema  lova ukoliko ja to ne dozvolim. Također možemo ovo područje proglasiti nelovnom sredinom."


Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Empty Re: Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci

Postaj  Boce-Team on 23.03.15 23:36

--

Sponsored content

Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci Empty Re: Lovačko sportska udruga građana „Jarebica„ Štrepci

Postaj  Sponsored content


    Sada je: 22.01.20 7:45.