Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Shell 2013. počinje tražiti naftu u Federaciji BiH - video

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Shell 2013. počinje tražiti naftu u Federaciji BiH - video

Postaj  Boce-Team on 15.10.11 20:31


Najveća svjetska kompanija za istraživanje nafte i naftnih derivata, nizozemski SHELL ulazi na teritorij FBiH.

Nafte u Bosni i Hercegovini ima, a kolike su to količine i na koliko metara se nalazi nafta, odgovorit će kompanija Shell za najviše godinu i pol dana kada će biti gotove njihove studije.

Zli jezici koji kažu da se radi o običnim floskulama i pukom trošenju novca nisu na mjestu jer se Shell Exploration Company smatra najozbiljnijom kompanijom u ovoj oblasti i takva kompanija se ne bi upuštala u posao koji ne obećava.

Sva istraživanja koja su rađena od 1970. do 1990. pokazuju da nafta postoji. Je li to dovoljno isplativo za eksploataciju koju bi radile velike tvrtke poput Shella ili manje kompanije, utvrdit će istraživanja, kazao je Trhulj koji nije želio nagađati kolike zalihe nafte se nalaze na prostoru Federacije i cijele BiH. Tek dodaje da nafte ima mnogo i da su brojni stručnjaci koji su pohodili ova područja potvrdili da postoje naftna polja.

Nafta curi i to je prvi pokazatelj. Ako se ostvare nagađanja, bit će odlično. Nafte ima, sada samo treba utvrditi koliko i na kojoj dubini i koliko je to isplativo eksploatirati, ponavlja Trhulj koji će, ako se nađe nafta u BiH, ostati upamćen kao prvi ministar koji se upustio u ovako težak projekt i koji je otkrio naftu.

Napomenimo kako će se nakon implementacije memoranduma potpisanog između Vlade FBiH i Shella stvoriti jasna slika o stvarnim zalihama nafte i plina na teritoriju FBiH te osnovne pretpostavke za početak istraživanja i eksploataciju.

Ako bude dovoljno zaliha, 2014. stekli bi se uvjeti za prve platforme, a početak eksploatacije bi mogao početi u siječnju 2015.
U isto vrijeme iz naftne tvrtke Jadran Naftagas, koja je u srpsko-ruskom vlasništvu i čije je sjedište u Banjoj Luci, najavili su početak geoloških istraživanja lokacija na prostoru Republike Srpske. Jadran Naftagas ovih dana počinje seizmička istraživanja izvoditi u sjevernom dijelu BiH u duljini od 210 kilometara od granice s RH u Novom Gradu do Doboja na istoku.

Kada se govori o istraživanju nafte u BiH, mora se znati da je 1973. godine počelo prvo ozbiljno istraživanje postojanja crnog zlata na našim prostorima. Nafta u BiH se tada istraživala u dva različita projekta – “Sjeverna Bosna” i “Dinaridi”. Projekt “Sjeverna Bosna” skoro je završen, dok se “Dinaridi” i sada nalaze na početku. Prije rata urađeno je 15 istražnih bušotina koje su pokazale da na prostoru sjeveroistočne BiH, na dubini od tri do pet tisuća metara, postoji 50 milijuna tona naftnih rezervi. To područje prostire se od Bosanskog Broda, preko Brčkog, Bijeljine i Zvornika, do Tuzle i zauzima prostor od oko 12.000 kvadratnih metara. Prema ovom istraživanju, postojeće zalihe mogle bi zadovoljiti sve potrebe BiH za naftom u idućih 30 godina, uz godišnju zaradu od milijardu dolara.

Profesor Edin Delić, s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli, kazao nam je da su studije i istraživanja do sada pokazale da postoji nafta, ali da nisu jasno determinirali količine i precizne lokacije.

- Sasvim je sigurno da nafte ima i u 100-tinjak površinskih manifestacija. Imaju bušotine koje daju naftu i itekako ima smisla istraživati tu oblast. Očekivanja treba svesti na realnu razinu i treba se malo sačekati. Pozdravljam dolazak Shella, kazao je Delić i dodaje da su priče koje govore da nema nafte besmislene, jer nafte ima čak i na površini. On kao područja na kojima ima nafte označava Drežnicu koja se nalazi sjeverno od Mostara, cijeli širi plan Dinarida, Posavinu od Šamca do Semberije i Majevice i na desetke drugih lokacija.

Valja naglasiti i to da neke od procjena utemeljene na znanstvenim istraživanjima govore da je BiH, uz južnu Crnu Goru i sjevernu Albaniju, najperspektivnije naftno-plinsko područje od Urala do Sjevernog mora.
http://www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=22498:bih-lei-na-nafti&catid=11:izdvojeno2&Itemid=11

http://www.seebiz.eu/shell-2013-pocinje-traziti-naftu-u-federaciji-bih/ar-15566/

http://limun.hr/main.aspx?id=751100

http://www.pincom.biz/opsirnije.php?id=10858

http://www.depo.ba/mediji/shell-exploration-company-od-2015-pocinje-sa-eksploatacijom-nafte-u-bih

http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Svijet/Shell-ce-traziti-naftu-u-BiH

http://www.politikaplus.com/novost/44458/shell-ce-traziti-naftu-oko-tuzle-mostara-i-glamoca

----------------------------------------

Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven

To da nafte ima i u Boću mi smo najavili još prije par godina, doduše kao prvotravanjsku šalu, samo što nam tada nitko nije povjerovao..... Embarassed Rolling Eyes Very Happy
Arrow Arrow Arrow Arrow
    Sada je: 26.09.18 1:38.