Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Križni put mladih Brčanskog dekanata

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Križni put mladih Brčanskog dekanata

Postaj  Boce-Team on 18.03.12 0:05Zadnja promjena: Boce-Team; 27.03.12 6:22; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Re: Križni put mladih Brčanskog dekanata

Postaj  Boce-Team on 26.03.12 13:07

Pozivamo Vas da nam se i ove godine pridružite na Križnom putu kako bismo se na ovaj način zajedno pripravili za najradosniji nam blagdan - Uskrs.

Mladi brčanskog dekanata

avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Re: Križni put mladih Brčanskog dekanata

Postaj  Boce-Team on 27.03.12 6:26


U nedjelju 25. ožujka 2012. mladi iz Brčanskog dekanata molili su pobožnost križnog puta i slavili Svetu Misu na Zidinama - ruševinama starog franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi.

Križni put mladih Brčanskog dekanata održan je pod geslom „Hodimo u vjeri“ (2 Kor 5,7).

Vijećnica Brčanskog dekanata pri Vijeću za mlade Vrhbosanske nadbiskupije na prijedlog Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ gđica Sanja Babić, bila je glavni inicijator održavanja križnog puta, a organizaciju su pomogli i svećenici spomenutog dekanata, župljani, planinari planinarskog društva »Granaš«, društvo prijatelja prirode »Lipa« - podružnica Ulice i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva.

Pripreme za ovaj dan trajale su već neko vrijeme. Tako je tiskanje plakata za križni put napravio gosp. Mato Radić, a križ kojeg su mladi nosili od postaje do postaje gosp. Petar Jurić iz Ulica. Velike drvene križeve na četrnaest postaja križnog puta izradili su članovi mjesne zajednice Gornja Skakava, a natpise na postajama napisao je gosp. Mato Bosankić.

U 15 sati započela je pobožnost križnog puta, koju je predvodio mons. mr. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Na početku je sve prisutne pozdravio gvardijan fra Miroslav Ikić iz župe Dubrave, koji je pozvao sve mlade i nekolicinu iz grupe „starije mladeži“ da se ovom pobožnošću „ugledaju na Isusa koji je strpljivo nosio svoj križ“. 14 mladih iz ovog dekanata čitali su molitve i razmatranja na pojedinim postajama, a između postaja molili krunicu BDM, te pjevali i svirali prigodne korizmene pjesme.

Po završetku razmatranja i molitve križnog puta, uslijedilo je slavlje sv. Mise, koju je predvodio msgr. Tunjić. Uz njega u koncelebraciji su bili svećenici na službi u Brčanskom dekanatu: preč. Veselko Župarić, dekan, vlč. Mato Majić, fra Petar Matanović, fra Anto Tomas, fra Blaž Marković, vlč. Ivo Paradžik. Nekoliko svećenika bili su na raspolaganju za sakrament pomirenja što su mladi, u ovom korizmenom vremenu priprave za Uskrs i iskoristili.

U propovijedi je mons. Luka Tunjić podsjetio okupljene da je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji proglašena Godina vjere, te da je 2012. godina dvaju važnih jubileja: 50 godina od otvaranja II. vatikanskog sabora, te 20 godina od objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve.

„Blaženi Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI. isticali su važnost ovih dokumenata, te su jasno potaknuli na njihovu recepciju i novu evangelizaciju Europe i svijeta. Često mislimo kako je »kriza vjere« negdje drugdje i kod nekog drugog, ali upravo se naša generacija treba vratiti Evanđelju, te upoznati svoju vjeru i svjedočiti je. U ovoj godini vjere trebali bismo posebno raditi na tome: kroz proučavanje Katekizma, obiteljsku molitvu, post, čitanje životopisa svetaca, te papinih propovijedi u vjerskom tisku. Papa Benedikt XVI. upozorio je kršćane na negativnu pojavu indiferentizma i zaborav karitativnog i solidarnog djelovanja, te pozvao Kristove vjernike da kroz stvaralačku suradnju s Bogom unose optimizam vjere u ovaj svijet.“ - zaključio je mons. Tunjić.

Pišu: Ivana Klačar i Branko Jurić

O križnom putu su rekli:

Preč. Veselko Župarić, dekan:

Zahvalan sam vijećnici Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije gđici Sanji Babić koja je u suradnji sa svećenicima u dekanatu, mladima, planinarskim društvom i drugima organizirala ovaj molitveni dan u prirodi. Ovo mjesto, ruševine nekadašnjeg franjevačkog samostana iz 14. stoljeća, ima posebno povijesno značenje za Hrvate katolike, te je svakako za pohvalu inicijativa mladih za ovakve molitvene susrete u prirodi. Nadam se da na će se mladi i ubuduće odazvati na dekanatske pobožnosti križnog puta, bilo ovdje, bilo na nekoj drugoj župi u dekanatu.

Gabrijela Mendeš, župa Dubrave

Ovaj križni put nadmašio je naša očekivanja. Mladi su se odazvali na molitveni dan, ali što je jako važno i na višednevnu pripremu za ovaj dan. Iz župe Dubrave došlo je nas desetak pjevača, koji smo se trudili sviranjem gitara i pjevanjem uzveličati molitve mladih srdaca upućenih Bogu. Zahvalna sam svima drugima za organizaciju, a voljela bih da ovaj susret bude i sljedećih godina. Inače sam bila na formaciji animatora, a potrudit ću se ovog ljeta doći i na ljetni kamp u Ulice.

Marija Medar, župa Presvetog Srca Isusova Brčko

S obzirom da je ovo prvi put da se u našem dekanatu organizira križni put za mlade u prirodi i to na ovom uzvišenju, gdje smo na neki način „bliže“ Bogu i gdje bolje možemo doživjeti jeruzalemsku Golgotu, jako sam sretna zbog toga. Mislim da su ovi jednostavni drveni križevi na postajama slikovitiji i bolji prikaz jednostavnosti zemaljskog života našeg Gospodina, nego mnoga umjetnička djela u našim crkvama. Organiziranje ovakvog križnog puta je jako lijepa ideja, a dogodine trebamo pozvati još više mladih da izađu iz monotonije svakodnevice i pridruže nam se.


Posavski obzor


Sponsored content

Re: Križni put mladih Brčanskog dekanata

Postaj  Sponsored content


    Sada je: 24.09.18 0:31.