Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Istraživanje tradicijske baštine, identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Istraživanje tradicijske baštine,  identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta Empty Istraživanje tradicijske baštine, identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta

Postaj  Boce-Team on 15.09.12 17:38

Istraživanje tradicijske baštine,  identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta Boae_b10
Od polovine do kraja kolovoza 2012. godine na području Brčko distrikta BiH boravila je skupina znanstvenika etnologa i povjesničara iz Republike Hrvatske, a sve u sklopu projekta: Istraživanje tradicijske baštine, identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta.

Realizacija navedenog projekta započela je 16.8.2012. kada je počelo terensko istraživanje skupine znanstvenika iz Republike Hrvatske (etnologa, kulturnih antropologa, povjesničara i povjesničara umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu i Državnog arhiva u Bjelovaru.

Samo terensko istraživanje trajalo je deset dana i provodilo se na području Brčko distrikta BiH, a primarno se odnosilo na sela s većinskim hrvatskim stanovništvom kao ciljanom populacijom istraživanja, ali su istraživanjem na terenu obuhvaćena i neka sela s Bošnjačkom i Srpskom većinom.

Kroz deset dana istraživanja na terenu spomenuta skupina istraživača obišla je 21 hrvatsko selo, posjetila domove mnogih naših mještana, koji su im kazivali svoja sjećanja, pokazivali način života, stanovanja i sl.

Tijekom desetodnevnog istraživanja skupljeni su materijali za osam pojedinačnih tema koje će objedinjene u jednu publikaciju ponuditi djelomičan prikaz prošlosti, običaja i životne svakodnevice kroz pedesetak godina unazad.

Teme istraživanja odnosile su se na godišnje običaje, obitelji i njezinu transformaciju kroz vrijeme, kulturu stanovanja, vjerovanja kroz značenja pojedinih lokaliteta, migracije stanovništva (ekonomske i gospodarske), ratnu svakodnevnicu i praksu i značenje spomenika poginulim braniteljima te na koncu identitet Hrvata ovih prostora gledano kroz KUD-ove i druga udruženja.

Voditelj projekta i organizator cjelokupnog istraživanja na terenu bio je Stjepan Marčetić iz Boća, a samo istraživanje završeno je 26.8.2012. godine.

Noć uoči odlaska istraživača u Hrvatskom domu u Boću organizirana je večera zahvale svima koji su doprinijeli samom projektu, kao i istraživanju na terenu. U sklopu večere zahvale nastupili su KUD „Izidor Poljak- Boće“, KUD Bijela iz Bijele, te mlada izvorna grupa Braća Jelić iz Zagreba koja je oduševila sve nazočne.

Zadnja promjena: Boce-Team; 15.09.12 20:43; ukupno mijenjano 3 put/a.
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Istraživanje tradicijske baštine,  identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta Empty Re: Istraživanje tradicijske baštine, identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta

Postaj  Boce-Team on 15.09.12 17:44

Foto s večere zahvale na kraju istraživanja.
Hrvatski Dom Boće, 25. kolovoza 2012.

Istraživanje tradicijske baštine,  identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta 310

Istraživanje tradicijske baštine,  identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta 111

Istraživanje tradicijske baštine,  identiteta, povijesnih i etnokulturnih procesa Hrvata Brčko distrikta 211

    Sada je: 03.04.20 21:14.