Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Trap

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Trap Empty Trap

Postaj  Boce-Team on 03.10.12 21:05

Trap Trap10
Nekad smo svi u selu, krompir, rotkvu, mrkvu itd., stavljali u trap. Nađeš suvu zemlju, iskopaš kanal, pokriješ ga slamom, staviš zimnicu i onda opet slamom i na kraju pokriješ zemljom. Neki su ostavljali jedna mala vrata koja zatvoriš crijepom ili ciglom, i milina. Nem'ož krompiru da naškodi ni najveći mraz i zima. U trapu povrće sačuva svježinu i hranljivost sve do proljeća. Svo povrće koje spremamo u trap mora biti suho, neoštećeno i bez lišća.

Trap radimo na travnjaku na povišenom dijelu dvorišta. Radi se po suhom vremenu tako da najprije na tlo položimo suhu slamu u debljini od 20 cm. Površina koju prekrivamo zavisi od količine povrća koju ćemo utrapiti - možemo trapiti svaku vrstu zasebno, ali je najpraktičnije sve izmiješati u isti trap, jer kada tijekom zime trebamo povrće, tada otvorimo trap samo na jednom mjestu i izvadimo koliko nam treba raznih vrsta povrća.

Na slamu slažemo korjenasto povrće u obliku stošca. Jako je važno iz sredine trapa provesti cijev za zrak ako je u njemu velika količini povrća. Cijev se mora zatvoriti slamom kada je jako hladno, a samo mrežicom (da ne ulaze miševi) kada je temperatura iznad nule (može se koristiti obična plastična cijev za odvod vode, promjera 5 do 10 cm).

Kada smo složili povrće, oko stošca treba ostati oko 20 cm zemlje pokrivene slamom. Tada cijeli kup obložimo dodatnom suhom slamom u debljini od 20 do30 cm. Nakon što je svo povrće dobro pokriveno, slamu počinjemo zatrpavati zemljom tako da na udaljenosti od 20 cm uz dio prekriven slamom kopamo jarak, iz kojeg "štihamo" zemlju i slažemo naokolo stošca. Pritom se "štihovi" moraju dijelom preklapati, kao crijepovi na krovu, a svaki red zemlje treba nagaziti. Krenemo odozdo i tako radimo sve do vrha, i na vrh dodamo još dosta zemlje, kako bi se kiša lagano slijevala u jarak bez mogućnosti prokišnjavanja do povrća. Na taj način povrće ostaje izdignuto u trapu na malom ”otočiću”, oko kojeg je jarak koji smo iskopali kako bismo uzeli zemlju kojom smo ”obukli” naše povrće pod slamom. Gotovi trap nije dobro pokrivati kukuruzovinom ili slamom, jer se ispod takve zaštite miševi rado zavuku u trap.

Kada i kako vadimo povrće

Kada trap otvaramo u najhladnijem zimskom razdoblju, najbolje ga je otkopati na južnoj strani, uzeti raznog povrća koliko nam treba za dva do tri tjedna, i ponovo vratiti slamu i zemlju, te zatvoriti trap. U tom razdoblju povrće možemo vaditi u doba dana kada je temperatura iznad nule i zemlja malo odmrznuta. Kasnije otvaramo trap i na drugim stranama i svaki put izvadimo povrće za kraće vrijeme, a tijekom ožujka potpuno raskopamo trap i pokupimo ostatke povrća. S dolaskom toplog vremena povrće u trapu počne trunuti, i zato duže od ožujka ne smije ostati u trapu.


Trap Trap_n10

Trap 119

Trap 218

Trap Trap10

Zato nemoj nikad prodavati onaj dulum i frtalj. Od to malo zemlje mogu da žive i čukununuci tvojih čukununuka. Treba čovjek malo da je radan, da voli zemlju, a ne samo novce.

Ej, a kad zazimi! Napunio sam šupu drvima. Deset metera iscijepano, biće dosta. Jesi l' prob’o rakiju od višnje što smo je pekli jesenas, tu je negdje oko 21 gradi, nismo htjeli slabije, a ni jače, taman da klizi i da otjera zimoću. Dogodine ćemo praviti od bresaka i kajsija, a probaćemo i od trešanja. Napravićemo onoliko koliko nam baba bude dala. Znaš kompot, pekmez… volim ja i to.

Zimi se ne može bez pečene paprike, babure u tegli, turšije, kiselih krastavaca, ajvara, pogotovo bez kiselog kupusa. Odlučili smo da će biti dovoljno ove zime do sto kilograma - jedno bure. Prvo ide rendani, malo se nabije, pospe se so, kukuruz, zrno bibera, onda glavice sa izvađenim korijenom, između i povrh njih ponov ide red rendanog i tako dok se bure ne napuni. Mora se ostaviti mjesta za daščice i kamen.

Lako je sada dočekati zimu, odeš u radnju pokupuješ sve gotovo i eto zimnice, čak ti ostane i ambalaža. J... ti to, nema tu duše, kako možeš dušu da kupiš u radnji i staviš je na kredenac, na stalažu?! Ne miriše to na dobro. Odvajkada se zna šta ščim ide, gde je čemu mjesto.

------------------------------------------------------
------------------------------------------------------
slične teme

Kako se kiseli kupus

Prirodna zimnica

    Sada je: 04.04.20 18:57.