Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012.

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012. Empty PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012.

Postaj  Boce-Team on 22.10.12 15:16

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012. 1gng10
Članovi Planinarskog društvo "Granas" Štrepci u subotu 20.10.2012.g., drugi put zaredom, su sudjelovali u tradicionalnom molitvenem pohodu na Bobovac, u čast kraljice Katarine Kosača-Kotromanić.

Kraljica Katarina je umrla 25. listopada 1478., godine u Rimu. Njezino tijelo je položeno na počasno mjesto u crkvi Ara-Coeli u Rimu, a njezine plemenite ljudske i vjerske vrline su joj posebice priznate, kad je proglašena blaženom.

Svetu misu na Bobovcu predslavio je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. dr. Tomo Vukšić u zajedništvu s vojnim biskupom Republike Hrvatske mons. Jurajem Jezerincem.

Bobovac je prethistorijska gradina, kasnoantička utvrda i srednjovjekovni grad. Smješten je na uskom kamenitom grebenu iznad sastavaka Bukovice i Mijakovske rijeke. U pisanim izvorima prvi put se spominje 1350. godine. Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara.

Suvremenici su ga smatrali najtvrđim bosanskim gradom. Ovdje se čuvala i kraljevska kruna, a vladari su ga nazivali svojim stolnim mjestom. Zbog svog geostrateškog, vojnog i političkog značenja, u međuvremenu je bio meta napada nekih osvajača. Bobovac su Turci osvojili 21. svibnja 1463.


Foto facebook PD Granas

video: godišnji molitveni pohod BobovcuZadnja promjena: Boce-Team; 24.10.12 16:54; ukupno mijenjano 3 put/a.
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012. Empty Re: PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012.

Postaj  Boce-Team on 22.10.12 15:20


foto - Planinarsko društvo Granas - Štrepci

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012. 2fxf10

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012. 3tjt10

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012. 4olo10

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012. 5csc10

PD "Granas" Štrepci - Molitveni pohod Bobovac 2012. 6owo10

Jučer je na starom kraljevskom gradu Bobovcu, u znak sjećanja na posljednju bosansku kraljicu Katarinu Kosača-Kotromanić, upriličen Jedanaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Deveto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga.

Svečano misno slavlje predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić uz koncelebraciju brojnih svećenika i vojnih kapelana iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na početku mise poseban pozdrav upućen je vojnom biskupom Republike Hrvatske mons. Juraju Jezerincu tajniku Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj koji trenutno zamjenjuje svoga kolegu u BiH mons. Maura Lallija, te delegatu Slovenačkog vojnog vikarijata fra Viti Muhiču i pripadnicima EUFOR-a iz Slovenije u našoj zemlji koji su po prvi puta bili na molitvenom danu na Bobovcu.

Pozdravi su upućeni i generalima Anti Jeleču i Ivici Jerkiću, djelatnicima katolicima Ministarstva obrane iz cijele BiH, pripadnicima Oružanih snaga BiH i temeljenoj sudskoj i graničnoj policiji. Pozdravljeni su i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i zastupnik Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić.

Između brojnih odora, na Bobovcu su posebnu pozornost plijenili pripadnici počasno-zaštitne bojne Republike Hrvatske u svečanim odorama, te brojni vjernici u narodnim nošnjama naših krajeva.

Generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić prenio je pozdrav nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, koji je jučer bio u Rimu na zasjedanju Biskupske sinode. Inače, molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

U svojoj propovijedi biskup Tomo Vukšić, koja je bila posvećena godini vjere koju je 11. listopada ove godine proglasio papa Benedikt XVI., rekao je da je „vjera u korijenu svih naših nada, jer vjerom spoznajemo da je sve uređeno riječju Božjom“.

„Godina vjere“ će trajati do svetkovine Krista Kralja, 24. studenoga 2013. godine, dodao je biskup Vukšić, te istaknuo kako je kršćanska vjera za svakoga njezina sljedbenika uvijek osobna, ali nikada privatna, te da je ona dar koji trebamo dijeliti. Na kraju propovijedi biksup Vukšić je pozvao vjernički puk da „na ovoj tvrdoj stijeni i ovom oltaru pod otvorenim nebom izgovaranjem teksta Vjerovanja poče sa svjedočkim hodom kroz Godinu vjere“.

Na kraju Mise biskupu Vukšiću uručeni su i darovi, umjetničke slike – slika kraljice Katarine Kosača u ime župe Kakanj i Oluje na moru u ime Granične policije BiH. Na samom kraju slavlja svi okupljeni zajedno su izmolili Molitvu za Domovinu. Odjekivalo je na Bobovcu „Gospo naša majko milosti puna daj da po tvom zagovoru oživi domovina....“

Jedanaesti Molitveni dan završio je druženjem u Lukama i već tradicionalnim vojničkim grahom, uz pjesmu i veselje.

http://www.posavski-obzor.info/reportaze/11-molitveni-dan-za-domovinu-na-bobovcu

    Sada je: 04.04.20 17:12.