Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

NEUGODNA TIŠINA - prvi poratni amaterski film snimljen u Posavini

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

NEUGODNA TIŠINA - prvi poratni amaterski film snimljen u Posavini

Postaj  Boce-Team on 26.01.13 23:23

Film je premijerno prikazan u Orašju 27.12.2012.g. Radi se o ostvarenju šesnaest mladića, koji su u šest mjeseci snimili i potom digitalno obradili film. Naslov filma je “Neugodna tišina”, a specifičnost je da je sniman mobitelom i foto aparatom.

Film je sniman većim dijelom na vikendici blizu sela Tolise, gdje se skupina mladića okuplja na proslavu momačke večeri. Nevolje počinju kad ih počinje ubijati nepoznati maskirani ubojica. Na kraju se ispostavi da je riječ o njihovom starom prijatelju kojeg su pogodili igrajući se vatrenim oružjem kao djeca, a onda pobjegli misleći da je mrtav. Međutim, njihov prijatelj ne samo da je živ, nego se - nakon što ga je pronašao i spasio lokalni samotnjak - godinama pripremao za osvetu i na kraju vratio posjetiti stare prijatelje. Radi se dakle o humorističnoj horor-parodiji.

Glavnog lika u prošlosti netko zamalo ubije, on preživi, spasi ga neki čudak koji ga istrenira i pretvori u savršenog ubojicu koji se vraća nakon mnogo godina da se osveti onima koji su ga umalo ubili. Sve to, začinjeno specifičnim humorom i dijalektom bosansko-posavskog kraja, čini ovaj jednostavni film zabavnim i gledljivim.

Osim mašte i kreacije, ključni sastojak filma je humor. Taj specifični bosanski(posavski) humor je danas i jedina preostala alternativa i odgovor težini, i oblik borbe protiv apsurdnosti života na ovim prostorima.

Ovo što su napravili tvorci „Neugodne tišine“ u malim selima u okolici Orašja, može poslužiti kao primjer mnogim drugim sličnim manjim sredinama u BiH. Jer, kreativnost i umjetnost uvijek u čovjeku otvaraju neki duh otpora i snažan impuls za društvene promjene za kojima ova naša BiH upravo vapi.

Najveća kvaliteta „Neugodne tišine“ su likovi. U filmu su nastupili Goran, Mato, Igor, Josip i Mario Oršolić, Ilija, Denis, Damir i Ilija Mijatović, Dino Dabić, Goran Jozić, Goran Nedić, Hrvoje Dominković, Boris Petrović, Marijan Marošević i Tomislav Jakobović, te u sporednim ulogama dječaci Đuro Nedić, Matej Oršolić i Ivan Marošević.

    Sada je: 26.09.18 1:39.