Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Keške - staro jelo

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Keške - staro jelo

Postaj  Boce-Team on 05.08.13 15:14


Boće 31.07.2013. - Keške za goste
U sklopu ovogodišnjeg župskog sijela održana je svečana akademija povodom 90. godišnjice župe Boće s programom kojeg je osmislio mons. Niko Ikić. Jedna od zanimljivosti akademije je da se na kraju za sve goste služilo staro tradicionalno jelo KEŠKE, za koje je bilo više upita o kakvom jelu se radi.

Keške je tradicionalno jelo koje se obično priprema za Božić a dosta ljudi keške pravi više puta u godini, jer je jako ukusno i hranjivo a Keške je nekada bio prava poslastica.

Priprema na stari način: Pšenica se mora očistiti od kukolja, zemlje i kamenčića te se opere u nekoliko voda. Od kilograma pšenice može se skuhati keške za desetak ljudi. Zrno pšenice se zatim, po starom receptu istupa u stupi(izmrvi kako bi se skinula ljuska), i suši se dva-tri dana. Nakon toga se istučeno pšenično zrno stavi kuhati  u neslanoj vodi, a u drugom loncu se stavi kuhati kokoš ili pijetao, malo posoli i s tom juhom podlijeva se pšenica. Jelo se dugo kuha na laganoj vatri, pa ga je potrebno više puta promiješati.

Nakon osam sati kuhanja očisti se kokošje meso od kosti te se usitnjeno dodaje pšenici. Keške se prilikom kuhanja ne soli niti mu se dodaju ikakvi drugi začini. Keške je potpuno gotovo tek nakon deset sati kuhanja nakon čega se stavlja na hladno mjesto. Iz lonca se po potrebi uzima određena količina, zagrije se, posoli i prelije rastopljenim maslacem, a može se poslužiti uz kiselo mlijeko. Keške na hladnom može stajati i do deset dana, no rijetka je obitelj gdje se veliki lonac kešketa ne pojede u prva tri do četiri dana. Čak i oni najosjetljivijeg nepca ovo tradicionalno “staro” jelo svrstavaju u ona “za prste polizati”.    Sada je: 26.09.18 1:38.