Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Badnjica

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Badnjica Empty Badnjica

Postaj  Boce-Team on 23.12.13 19:48

Badnjica 40874510
foto-Štrepci facebook
“Badnjak na kuću, Bog i Božić u kuću”
Posebno sadržajan i radostan dan je posljednji dan priprave, Badnji dan, koji je prepun događanja od same zore pa sve do ponoći. Osim uobičajenog ustajanja na misu zornicu, na Badnji dan su i najmanja djeca imala puno razloga za rano ustajanje. Večer prije djeca bi okupana i uređena rano legla u krevet želeći na taj način ubrzati vrijeme do svitanja. Obično zbog radosnog iščekivanja dugo u noć ne bi zaspala, ali bi usprkos tome s radošću ustala sljedećeg jutra. To je jutro u kojemu se djeca bude i ustaju ranije od svih ne žaleći za toplom posteljom i nedovršenim snom. Upravo je to jutro za njih ispunjenje sna nakon puno jutara iščekivanja u kojima su uvijek iznova ispitivali roditelje: Koliko još noći treba prespavati do Badnjice? Badnje jutro je velik dan za djecu, jer su oni tog jutra prvi čestitari i navjestitelji skorog rođenja Isusovog. Uloga koja im je dodijeljena čini se tako prirodnom budući da nam Bog tog dana dolazi upravo u liku djeteta. Taj dan djeca započinju u ranu zoru nošenjem Badnjaka (hrastova grančica) po susjedstvu. To je običaj koji se na području naše župe u svom izvornom obliku održao i do današnjih dana. Naime, toga bi dana djeca ranom zorom pohrlila u obilazak sela, i ispred svake kuće ponavljali pjesmu: “Badnjak na kuću, Bog i Božić u kuću”

To je za domaćine bio znak da izađu na prag. Tad djeca čestitaju: “sretno Badnje jutro”. Na to domaćini odgovore: “Fala, živi i zdravi bili”! Nakon uzajamnog čestitanja domaćin ili domaćica iznose već pripremljene darove. To su nekad bili: jabuka, orasi, slatkiši, a u zadnje vrijeme najčešće se daje novac.

Na Badnji dan se kitio i Bor – Krizban (njem. Christbaum). Krizban su najčešće kitila djeca sa domaćicom. Na krizban se umjesto sadašnjih kuglica i lampica, nekada stavljale sjajne bombone, umotani orasi i td.

S prvim mrakom bi već svi morali biti u kući, jer to je večer u kojoj je sva obitelj na okupu. Tada bi domaćin u kuću unio ranije pripremljenu slamu, te pozdravio ukućane: “Faljen Isus, dobro vam došla Badnja večer”! Nakon toga je uzimao blagoslovljenu vodu, svijeću i križ i počinjao moliti Vjerovanje i prstima praveći znak križa na čelu blagoslivljao svakog člana obitelji. Nakon toga redom bi poškropio sve prostorije u kući, zatim i cijelo dvorište, uključujući i štale i marvu u njoj, ambare i ostale gospodarske zgrade. Nakon blagoslova, domaćin se vraća u kuću i započinje zajedničku večernju molitvu, bogomolju. Moli se Anđeoski pozdrav i Radosno otajstvo krunice, a na kraju bi bake preporučile još pokoji Očenaš za zdravlje i blagostanje, te za žive i za pokojne. Po svršetku molitve uslijedila bi obiteljska večera, svečano postavljena na stol ili siniju oko koje bi se klečalo.

Tu noć djeca su spavala na slami prostrtoj po podu i prije počinka su im pričane priče o malom Isusu koji se te noći rodio na slami. Da bi počinak u slami bio još zanimljiviji za djecu, majke su im u slami ostavljale poneki slatkiš koji su djeca oduševljeno pronalazila. Te noći je svaka obitelj nastojala na konak dovesti još jedno dijete iz šire obitelji, kako bi im to dijete ujutro bilo položaj, obitelj je ovime željela pokazati kako je spremna primiti dijete Isusa u svoju kuću i pružiti mu dostojno svratište i toplinu doma. Kada bi djeca već zaspala, a kuća bila uređena za sutrašnji blagdan, stariji ukućani odlazili bi na svečanu misu, ponoćku, na kojoj iz sveg glasa i s posebnim žarom pjevaju božićne pjesme. Nakon ponoćke uslijedilo bi uzajamno čestitanje:” Sretan ti Božić i Isusovo porođenje”!


Preuzeto sa: http://www.donji-rahic.com/ - Iz knjige: U srcu Posavine, Stjepan Starčević

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Badnjica Empty Re: Badnjica

Postaj  Boce-Team on 23.12.13 19:51


    Sada je: 03.04.20 19:09.