Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Izbor-Promjena entitetskog državljanstva

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Izbor-Promjena entitetskog državljanstva

Postaj  Boce-Team on 25.06.14 3:13

Sljedeći Opći izbori u BiH se održavaju 12. listopada 2014. godine. Bira se članove Predsjedništva BiH i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko želite glasovati na izborima 2014.g. potrebno je što žurnije pristupiti postupku izbora, promjene ili evidentiranja entitetskog državljanstva. Zahtjev za izbor entitetskog državljanstva (ukoliko ste rođeni u Brčkom i nemate određeno entitetsko državljanstvo) možete podnijeti u zgradi Vlade Brčko distrikta BiH i u svim matičnim uredima.

Što je "Entitetsko državljanstvo"? Brčko distrikt ne pripada niti jednom entitetu(RS-FBiH). I pošto su ove godine opći izbori, političari su donijeli zakon da se i u Brčko distriktu svi moraju opredijeliti za neko od ta dva državljanstva. Oni su to zakonom nazvali "državljanstvo". Entitetsko državljanstvo je neophodno za glasovanje na izborima, za dobijanje osobne iskaznice itd., tako da je bolje što prije i tu obvezu regulirati, a pošto je veliki broj našim mještana s pravom glasa privremeno u inozemstvu, godišnji odmori su idealna prilika za to.

Prvom prilikom se sjetite da je gore navedena obveza koju ćete kad tad morati obaviti, te stoga svratite do matičnog ureda u Boderištu, G. Zoviku, ili do zgrade Vlade Brčko distrikta, s putovnicom ili osobnom iskaznicom. Izbor i promjena "državljanstva" košta 10 KM.

U periodu od 14.06.2014. - 14.07.2014. godine, Privremeni birački spiskovi za Opće izbore u BiH 2014. godine biti izloženi u Boću(Dom), Boderištu(MZ), Dubravicama(OŠ), Štrepcima(MZ), D. Zoviku(Dom) i G. Zoviku(OŠ).
Zadnja promjena: Boce-Team; 28.06.14 22:12; ukupno mijenjano 2 put/a.
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Re: Izbor-Promjena entitetskog državljanstva

Postaj  Boce-Team on 25.06.14 3:18

Izbor i promjena entitetskog državljanstva

1. Gdje možete da provjerite da li imate određeno entitetsko državljanstvo?
- Provjeru možete izvršiti kod matičara u mjestu u kome ste upisani u knjigu državljana.

2. Šta treba da uradite ukoliko nemate određeno entitetsko državljanstvo ili imate državljanstvo jednog entiteta a želite državljanstvo drugog entiteta?
- Treba da podnesete zahtjev za izbor ili promjenu entitetskog državljanstva nadležnom ministarstvu entiteta čije državljanstvo želite steći, putem Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH.

3. Gdje podnosite zahtjev ?
- Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom predaje se na šalter broj 6 u zgradi Vlade u vremenu od 07:30 do 16:00 sati ili 14 matičnih službi - ureda na ruralnom dijelu Brčko distrikta BiH.

4. Koje dokumente prilažete uz zahtjev?
- za sticanje državljanstva entiteta Republike Srpske:
uvjerenje o državljanstvu BiH/Federacije BiH ili ovjerenu kopiju važeće putne isprave;
ovjerenu kopiju važeće lične karte;
potvrda o prebivalištu - original ili ovjerena kopija; dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi (naknadi).
- za sticanje državljanstva entiteta Federacije BiH:
uvjerenje o državljanstvu BiH/RS ili ovjerenu kopiju važeće putne isprave;
uvjerenje o entitetskom državljanstvu, osim za lice koje nema izjavljeno entitetsko državljanstvo;
ovjerenu kopiju važeće lične karte;
izvod iz matične knjige rođenih, od nadležnog organa po mjestu upisa činjenice rođenja, original ili ovjerena kopija;
potvrda o prebivalištu u Brčko distriktu BiH, original ili ovjerena kopija; dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi.

5. Koliko treba uplatiti na ime takse za sticanje državljanstva entiteta?
Za sticanje državljanstva Rebublike Srpske potrebno je izvršiti uplati administrativne takse u iznosu od 10,00 KM na računa naveden na zahtjevu.
Za sticanje državljanstva Federacije BiH potrebno je izvršiti uplatu administrativne takse u iznosu od 10,00 KM na račun naveden na zahtjevu.

6. Gdje možete dobiti zahtjev?
- Zahtjev možete dobiti na info pultu u zgradi vlade Brčko distrikta BiH i u svih 14 matičnih ureda na području Brčko distrikta BiH: Bijela, Brka, Boderište, Brezik, Brezovo Polje, Bukvik, Gornji Rahić, Gornji Zovik, Krepšić, Maoča, Ražljevo, Seonjaci, Ulice i Šatorovići.

7. Zašto je važno da imate određeno entitetsko državljanstvo?
Entitetsko državljanstvo je neophodno za dobijanje lične karte.
Bez entitetskog državljanstva nije moguće ostvariti pravo glasanja, jer ćete biti na biračkom spisku entiteta čije državljanstvo imate.
Dobijanjem entitetskog državljanstva građanima Brčko distrikta BiH omogućava se ostvarivanje prava u entitetima.

8. Koliko puta možete izabrati ili promijeniti entitetsko državljanstvo?
- Pravo na izbor ili promjenu entitetskog državljanstva možete ostvariti jednom po osnovu prebivališta Brčko distrikta BiH.

Zahtjev za sticanje državljanstva Federacije BiH po osnovu izbora ili promjene entitetskog državljanstva

Zahtjev za sticanje državljanstva Republike Srpske po osnovu izbora ili promjene entitetskog državljanstva

Poveznica: http://www.bdcentral.net/index.php/hr/servisizagradane/entitetsko-drzavljanstvo


----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------


OBAVJEST

Građani Brčko distrikta Bosne i Hercegovine,

na sljedećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, koji se održavaju 12. listopada 2014. godine, sukladno Izbornom zakonu BiH građani Brčko distrikta BiH, imaju pravo glasovati za članove Predsjedništva BiH i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na glasačkim listićima u entitetu čiji je taj birač državljanin, kao i na glasačkim listićima za entitet čiji je taj birač državljanin.

Želite li biti birani na sljedećim Općim izborima kao kandidat na izbornoj listi trebate biti upisani u birački popis najkasnije do dana raspisivanja izbora sukladno Izbornom zakonu BiH.

Ukoliko želite birati ili biti birani na Općim izborima 2014. godine potrebno je što žurnije pristupiti postupku izbora, promjene ili evidentiranja entitetskog državljanstva.

ZAHTJEVI

Zahtjev za izbor entitetskog državljanstva (ukoliko ste rođeni u Brčkom i nemate određeno entitetsko državljanstvo) možete podnijeti u Odjelu za javni registar, Ured za matičnu evidenciju (zgrada Vlade Brčko distrikta BiH) i u svim matičnim uredima na području Brčko distrikta BiH.

Zahtjev za promjenu entitetskog državljanstva (ukoliko već imate entitetsko državljanstvo i želite ga mijenjati) možete podnijeti u Odjelu za javni registar, Ured za matičnu evidenciju (zgrada Vlade Brčko distrikta BiH) i u svim matičnim uredima na području Brčko distrikta BiH.

Zahtjev za evidentiranje entitetskog državljanstva (ukoliko ste rođeni izvan Brčko distrikta BiH i imate entitetsko državljanstvo i ne želite ga mijenjati) možete podnijeti u Odjelu za javni registar, Centar za birački popis (iza zgrade Policije Brčko distrikta BiH).


IZIĐITE NA OPĆE IZBORE U LISTOPADU 2014. GODINE
IZBORNO POVJERENSTVO
BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE


http://www.bdcentral.net/index.php/hr/aktualno/106/2194-izbori-2014-regulisanje-entitetskog-dravljanstva


sioux

Broj postova : 2
Points : 2
Reputation : 0
Join date : 02.12.2010
Lokacija : Stuttgart

Ovo nema ni u "Tunguziji"

Postaj  sioux on 01.07.14 22:07

Pozurite ljudi, polomite noge, jer takvu cast i priliku ne dobija svatko, mozes misliti... "ENTITETSKO DRZAVLJANSTVO", pa ce onda po nekoj "njihovoj" logici doci opcinsko, pa drzavljanstvo mjesne zajednice, pa seosko, pa zaseocko, pa ulicno, kucno... sticemo tako do atomske jezgre oko koje kruze elektroni Very Happy , a sta cemo onda ne znam, mozda cemo i atome morati cijepati.... a kad se atomi cijepaju, onda znate sta bude....BUM!!!
I mozes si misliti, treba zahtjev podnijeti, pa ce "oni" valjda odluciti hoce li te primiti... jer sad je valjda cijeli svijet navalio u tu nasu drzavu (ne znam ni ja vise koju).... valjda vide u njoj prosperitet... buducnost...perspektivu... pa navalili Svedjani, Ameri, NIjemci, Svicarci i mnogi drugi... ne moze covjek od njih u vlastitoj zemlji dobiti drzavljanstvo.... a nitko od onih koji ga vec imaju ni u snu ne pomislja da bi isao negdje drugdje.. trbuhom za kruhom.... jbg...

Sponsored content

Re: Izbor-Promjena entitetskog državljanstva

Postaj  Sponsored content


    Sada je: 21.08.18 4:20.