Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Priopćenje za javnost - Istraga o događajima na Boderištu 8.3.1993.

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Priopćenje za javnost - Istraga o događajima na Boderištu 8.3.1993.

Postaj  Boce-Team on 11.01.15 17:10

Povodom sve češćih izjava određenih pojedinaca, natpisa putem društvenih mreža i širenja različitih provjerenih i neprovjerenih informacija Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu smatra shodnim ovim putem obratiti se javnosti i odgovoriti, između ostalog, i na prozivanja koja se dotiču svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata pa tako i Udruge OPIN Ravne-Brčko.

Želimo istaći da je na inicijativu Udruge OPIN Ravne-Brčko odmah po saznanju da se vode određene istražne radnje, te da su na saslušanja pozivani hrvatski bojovnici koji su se 3. ožujka 1993., kao branitelji svoga, našli na prvoj crti obrane u Boderištu, sazvan prošireni sastanak na koji su bili pozvani vojnici, dočasnici i časnici operativne zone II. bojne "Gromovi", 108. pješačke HVO brigade. Na sastanak su također pozvani predsjednici i uže rukovodstvo svih ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Brčko distriktu BiH.

Cilj sastanka je bio informiranje o aktualnom stanju tj. istražnim radnjama koje provodi Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH s ciljem podizanja optužnica protiv hrvatskih branitelja, a zbog navodnog zločina počinjenog na Boderištu 8. ožujka 1993. godine.

Na spomenutom sastanku došli smo do informacija da je određeni broj branitelja pozivan i sprovođen na saslušanja koja su trajala i po 6 i 7 sati. Da su ta saslušanja bila prilično neugodna. Da je najveći broj branitelja saslušavan u svojstvu svjedoka, a da su dva branitelja saslušana u svojstvu osumnjičenika po zapovjednoj odgovornosti.

Napominjemo, dva su branitelja saslušana u svojstvu osumnjičenika po zapovjednoj odgovornosti, dok su svi ostali saslušavani u svojstvu svjedoka.

Kako su branitelji koji su u ovom slučaju u svojstvu osumnjičenika izrazili želju i zamolili da se ne ide ni na kakve javne istupe i medijska prepucavanja, tako je Udruga OPIN Ravne-Brčko, kao i sve druge udruge proistekle iz domovinskog rata, odlučila poštivati njihovu volju. Branitelji koji su u svojstvu osumnjičenika istakli su da je jedini pravi put, ukoliko do podizanja optužnica dođe, pravna borba. S tim u svezi već su angažirali odvjetnike. Ističemo ovdje da će Udruga OPIN Ravne-Brčko i u buduće poštivati volju onih kojih se ovaj slučaj osobno dotiče.

Pravna borba koja je pred ovim ljudima, ali i pred svima nama, ukoliko do podizanja optužnica dođe, nije ni laka, ni kratka, ni jeftina. Udruga OPIN Ravne-Brčko, a vjerujemo i sve udruge proistekle iz domovinskog rata, kao i svi pravi Hrvati ovih prostora stavit će u potpunosti na raspolaganje svoje kadrove i infrastrukturu.

Trebat će pravno dokazati ono što je realno svima jasno, a to je da niti jedan pripadnik HVO-a nije ni u jednom trenutku u proteklom ratu okaljao svoj obraz, te da svaki bojovnik HVO-a s ponosom može istaći da je časno i dostojanstveno branio svoje i ostao svoj na svome.

U skladu s tim Udruga OPIN Ravne-Brčko poziva i proziva Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH da uistinu istraži cjelokupan slučaj i događanja od 8. ožujka 1993. godine na Boderištu. Ali neka ta istraga bude profesionalna, poštena i objektivna. Jedino tako doći će se do prave istine. Istina je jedino čega se niti jedan branitelj i pripadnik HVO-a koji je 8. ožujka 1993. godine bio na Boderištu ne mora bojati.
                                                                                                                    UOPIN Ravne-Brčko

    Sada je: 24.09.18 4:26.