Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Paulovnija - najbrže rastuće drvo

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Paulovnija - najbrže rastuće drvo Empty Paulovnija - najbrže rastuće drvo

Postaj  Boce-Team on 29.04.15 2:17

Prekrasno drvo paulovnija latinskog naziva Paulownia elongata drvo je koje agronomi preporučuju da posadite u svom dvorištu, jednu sadnicu ili više njih jer, osim što će svojim prekrasnim ljubičastim cvjetovima mamiti pozornost pa i ljubomoru prolaznika, od tog drveta imat ćete veliki koristi.

Paulovnija se na plantažama sadi za komercijalni uzgoj, za parkove, kao zaštita od klizišta i odrona, za kultiviranje gnojišta, zaštitne šumske pojaseve i obnovu šuma. Drvo je izvrsno za ogrjev zbog toga što ima kalorijsku vrijednost od 4500 kilokalorija što je jednako kao i kalorijska vrijednost dobrog ugljena, a daje tek 0,57 kilograma po toni pepela.

Jedan od prvih ako ne i prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini je Smiljan Šokić iz Vidovica. Sa proizvodnjom sadnica počeo je prošle godine. Paulovnija Vidovice – Video

Od sijanja tom drvetu treba samo sedam godina da bi dostiglo visinu od 20 metara i obujam debla između 40 i 50 centimetara. Paulovnija je najbrže rastuće drvo za drvnu građu na svijetu. Nakon svoje osme godine daje visokokvalitetno drvo koje se na svjetskim tržištima prodaje skuplje nego drvo hrasta ili bukve. Jedan metar kubični prvoklasnog drveta paulovnije prodaje se za više od 1200 $.

Drvo Paulownia elongata lagano je i izuzetno čvrsto, svijetle je boje i lako se boji. To su prepoznali i glavni uvoznici tog drveta – Njemačka i zemlje Skandinavije. Zbog male težine i pristupačne cijene idealno je za izradu namještaja. Drvo ima i izrazito dobro akustično svojstvo pa služi i za gradnju instrumenata poput violina jer zadržava malo vlage, odnosno brzo se suši, ne deformira se i teško se lomi.

Kad je riječ o već spomenutim ukrasnim svojstvima, spomenimo i da listovi promjera 40 centimetara daju debelu hladovinu, a zbog toga je ovo drvo i prava tvornica kisika, odnosno pravi pročišćivač ugljikova dioksida. Zbog toga što jedno 10 godina staro drvo apsorbira pola tone čistog ugljikova dioksida, ono je idealno za sadnju u gradskim i industrijskim zonama. U svijetu se ono već koristi. Naime, i po standardima Europske unije industrijske odnosno proizvodne površine moraju biti drvoredno uređene, a ovo je stablo idealno za to.

Paulovnija - najbrže rastuće drvo 110Paulovnija dostiže zrelost u osmoj godini za visokokvalitetno drvo. Stablo Paulovnije je spremno za sječu nakon 9 godina i daje do 1 m3 drva. Usporedbe radi, topoli obično treba 15-20 godina do zrelosti, hrastu 30-40 godina, a boru 70-75 godina.

Korijenje: Brzo rastući te mogu razviti nove stabljike na mjestu posječenog drveta.

Paulovnija neobrađena zemljišta pretvara u zelena polja. Ekološki je prihvatljivo rješenje za kultiviranje gnojišta i zemljišta uništenog ljudskim aktivnostima. Paulovnija je idealna za ojačavanje riječnih obala i u borbi protiv erozije.


Stablo nakon 9 godina može dosegnuti 20-25 m visine.

Paulovniju je najbolje posaditi sredinom svibnja, no može se posaditi i kasnije. Bitno je da se sadnica ukorijeni do jeseni.

Može li se saditi bez sustava navodnjavanja? Naravno da može, samo je rast Paulovnije u tom slučaju znatno sporiji.

Cijene sadnica:
http://www.paulovnija.eu/cjenik.html

Uzgoj sadnica iz sjemena - video zapisi:
https://www.youtube.com/channel/UCk7qSKZ4zjoRIwEHNdyLhaw/videos

Paulovnija - najbrže rastuće drvo 310    Sada je: 07.04.20 10:09.