Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Mihael Anđelović - Redovničko oblačenje franjevačkih novaka u Busovači

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Mihael Anđelović - Redovničko oblačenje franjevačkih novaka u Busovači Empty Mihael Anđelović - Redovničko oblačenje franjevačkih novaka u Busovači

Postaj  Boce-Team on 13.07.15 19:44


U nedjelju, 12.07.2015.g., u župi sv. Ante u Busovači koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran pored ostalih  osam kandidata, franjevački habit je obukao i naš boćan Mihael Anđelović.

Čin kroz koji je prošlo devet kandidata označio je i početak jednogodišnjeg novicijatskog života, ili godinu kušnje koju će provesti u franjevačkom novicijatu u Livnu. Mihael Anđelović kao mladi franjevački i ponos župe Boće kreće teškim putem u kojem će uvijek imati podršku svojih župljana. U prvom oblačenju, kako je to običaj, mladim novacima pomogli su njihovi župnici. Jučer u Busovaču zgrnuo silan svijet, ne samo domaćih vjernika, nego i iz župa slavljenika iz kojih mladi franjevci dolaze, a svečanosti su nazočili i mnogi Mihaelovi prijatelji, rodbina i mještani župe Boće.

U propovijedi je provincijal fra Lovro Gavran govorio o iskustvu franjevačkog življenja u suvremenom svijetu, o habitu koji je izazov ne samo onima koji ga oblače i nose, nego i svima ostalima, ali je razlika u tome što je prvima habit životno opredjeljenje, a drugima tek trenutačni hit. Sretno Mihaelu.

Zašto sam došao u sjemenište?
Mihael Anđelović:

Ima puno razloga zašto sam došao u sjemenište. Dok sam bio mlađi, privlačilo me da budem fratar – svećenik. s pet godina već sam počeo ministrirati u svojoj župi sv. Ante Padovanskog u Boću. Iz godine u godinu, sve mi se više sviđalo to zvanje. Također, imao sam strica fratra, pok. fra Petra Anđelovića. Kad mi je on dolazio u posjet, s njim sam često pričao i poželio sam živjeti kao fratar, kakav je bio moj stric. U osmom razredu posjetio sam Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Oduševio me zajednički život i druženje s braćom, zajedničko učenje i pomaganje. Svidio mi se i život fratra koji pomaže drugim ljudima.

Kad je, nakon upisa, došao dan da krenem u Visoko, spakirao sam stvari, pozdravio se s rodbinom i obitelji te otišao u svoj novi život. Putom sam razmišljao kako ću se snaći u sjemeništu, ali s tim nije bilo nikakvih problema. Bilo me strah i škole, jer je ova gimnazija teška, ali i tu sam se dobro snašao. Uskoro je počela nastava i više nismo imali vremena razmišljati o problemima, nego smo sve više učili i družili se. Počeo sam svirati, što dosad nisam imao priliku. Zavolio sam ovaj život, sve radosti i boli koje on donosi. Nikad se neću pokajati što sam došao u sjemenište. Volio bih, kad jednog dana postanem fratar, doći u sjemenište i predavati kao profesor jedan od predmeta i biti čovjek koji će dati sve da netko drugi uspije u životu, kao što to čine moji profesori.

    Sada je: 04.04.20 18:29.