Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica Empty Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica

Postaj  Boce-Team on 30.01.17 19:16

Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica Zdu-pismo2
Nastavnicu Hrvaticu, koja je predavala djeci u jesenskom dijelu u školi Gornja Skakava, na početku ovoga polugodišta zamijenila je Bošnjakinja.

Učiteljica Hrvatica dobila je otkaz, a na njezino mjesto je predstojnik odjela za obrazovanje u vladi Brčko distrikta Adnan Osmanović (Stranka demokratske akcije) imenovao Bošnjakinju.

Kako to izgleda kada "pametnjakovići" potpuno legitiman zahtjev roditelja počnu tumačiti svatko na svoj način.


Tko ima vremena neka čita šovinističke sprdnje nazovi novinara, copy/paste plaćeničkih medija iz regije itd.

Vi se samo opustite i bez uzrujavanja.  
Neka samo vrate našu učiteljicu i mirna Bosna.
http://www.otisak.ba/brcko/38610-brcko-pokusaj-torovanja-koji-moze-dovesti-do-stvaranja-tri-skole-pod-jednim-krovom.html

http://www.otisak.ba/brcko/38596-slucaj-quciteljica-bosnjakinjaq-sovinizam-u-reziji-ante-domica.html

http://brcko.tv/v3/2017/01/26/slucaj-nastavnici-ili-izmjene-zakona-ili-mirni-protesti/

http://www.infobrcko.com/vijesti/item/6631-domic-roditelji-ne-plasite-se-prijetnji-i-istrajte-na-pravima-da-vam-se-djeca-obrazuju-na-nacin-na-koji-zelite.html

http://www.infobrcko.com/vijesti/item/6610-top-lista-nadrealista-reagovala-na-dopis-roditelja-iz-g-skakave-kod-brckog-v.html

http://www.jabuka.tv/pobuna-hrvata-u-brckom-ne-zele-novu-uciteljicu/

http://poskok.info/wp/neviden-medijski-linc-nad-hrvatima-u-brcko-distriktu-usudili-su-se-traziti-nastavu-na-hrvatskom-jeziku/

http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/izgubljeni-u-prevodu-ne-zele-da-njihovoj-deci-uciteljica-bude-bosnjakinja-njen/95kwtdg

https://tuzlanski.ba/infoteka/ne-zele-u-ucionici-uciteljicu-bosnjakinju-roditelji-najavljuju-proteste/

http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/ernad-osmic/ernad-osmic-sociolingvisticka-aporija-gornje-skakave-2921

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:646805-Brcko-Hrvati-traze-svoju-uciteljicu

http://prvi.tv/vijesti/bih/roditelji-u-brckom-zele-da-im-djecu-uci-hrvatica-mediji-ih-prozivaju/89098

http://dnevni-list.ba/web1/roditelji-hrvatskih-ucenika-nezadovoljni-izborom-nove-uciteljice/

https://www.rtvbn.com/3850687/ne-zele-u-ucionici-bosnjakinju]BN Televizija

http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/hrvati-nece-uciteljicu-druge-nacionalnosti

http://www.kurir.rs/region/bosna-i-hercegovina/smeta-im-njena-vera-hrvati-nece-uciteljicu-bosnjakinju-clanak-2652935

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvati-u-brckom-traze-da-se-hrvatska-uciteljica-vrati-na-posao/947284.aspx

http://direktno.hr/en/2014/dijaspora/74999

http://sandzakpress.net/djeci-ne-daju-u-skolu-hrvati-u-brckom-ne-zele-uciteljicu-bosnjakinju


Zadnja promjena: Boce-Team; 31.01.17 15:09; ukupno mijenjano 1 put.
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica Empty Re: Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica

Postaj  Boce-Team on 31.01.17 15:09

http://www.dnevnik.ba/vijesti/bih/hrvati-trazili-zastitu-prava-svoje-djece-u-brckog-pa-ih-docekao-medijski-linc

Dnevnik BA

Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica Linc_hrvata_brckog

Hrvati tražili zaštitu prava svoje djece u Brčkog, pa ih dočekao medijski linč

Lokalni bošnjački portali, kojih ima nemali broj i koji se redom financiraju iz proračuna tj. javnim sredstvima, krenuli su u otvoreni medijski rat protiv Hrvata u Brčkom.

Ovih dana su roditelji osnovnoškolaca hrvatske nacionalnosti u Brčkom po prvi puta od uspostave Brčko distrikta BiH otvoreno ustali protiv dugogodišnjeg kršenja Ustava BiH, Statuta Brčko distrikta te niza zakonskih i podzakonskih akata kojima su im zajamčena osnovna ljudska prava i slobode među kojima je i pravo na maternji jezik. Naime, ustaljena je praksa u Brčko distriktu da se učenicima Hrvatima otvoreno uskraćuje pravo na hrvatski jezik.

Iako Statut Brčko distrikta BiH za sva tri konstitutivna naroda jamči jednaka prava, praksa je drugačija. Naime, bošnjačka, a dijelom i srpska, strana je pronašla rupu u zakonu te se prilikom zapošljavanja u obrazovanju, ali i drugim sektorima, očiti Bošnjaci u aplikaciji za radno mjesto izjašnjavaju kao Hrvati te na taj način iz obrazovanja potiskuju Hrvate i zauzimaju i onaj minimum radnih mjesta koji Hrvatima zakonom pripada.

Ova praksa je postala uobičajna posebno u zadnjih nekoliko godina te su Hrvati u obrazovanju Brčko distrikta gurnuti na same margine, prenosi portal HOP. U prilog ovome govori i činjenica da niti jedna ravnateljska pozicija u svim osnovnim i srednjim školama u gradu Brčkom ne pripada Hrvatima te su na njima isključivo Bošnjaci i Srbi.

Kako diskriminacija Hrvata na ovaj način nije bila dovoljna tako je aktualni predsjednik SDA u Brčkom i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u skupštinsku proceduru uputio Izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu BiH te u tim izmjenama progurao članak zakona koji se otvoreno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH, a koji ide otvoreno na štetu hrvatskog naroda u Brčkom. Ovo je ujedno i prvi put od uspostave Brčko distrikta da je Skupština izglasala, a predsjednik Skupštine svojim potpisom ovjerio zakon koji se direktno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH.

Onoga trenutka kada je predstojnik Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Adnan Osmanović, također iz SDA, na osnovu izmijenjenog zakona, na mjesta na kojima su do tada bili učitelji i nastavnici Hrvati počeo imenovati Bošnjake, inače iz Federacije i članove SDA, a fiktivno prijavljene u Brčko distriktu, nastao je prosvjed roditelja hrvatskih učenika.

Roditelji učenika hrvatske nacionalnosti ukazali su na problem i činjenicu da je učiteljima Hrvatima uskraćeno potpisivanje ugovora o radu, a da su na njiova mjesta redom dovedeni Bošnjaci. Roditelji su se pozvali na nepravdu koja im je nanesena te na nepoštevanje Statutom i Ustavom im zajamčenih prava. No tada dolazi do općeg medijskog i političkog napada na Hrvate u Brčko distriktu.

Lokalni bošnjački portali, kojih ima nemali broj i koji se redom financiraju iz proračuna tj. javnim sredstvima, krenuli su u otvoreni medijski rat protiv Hrvata u Brčkom.

Članci prepuni pozivanja na mržnju, huškanja i linčevanja Hrvata obasuli su Brčko distrikt. Nije pošteđen ni sam papa Franjo, kao niti hrvatski proizvodi poput negazirane vode i sl. Izljev tolike količine prijezira i mržnje prema Hrvatima na ovim prostorima zapravo do sada nikada nije javno zabilježen. Predsjednik Skupštine Kadrić pri tome prijeti roditeljima hrvatskih učenika  i poziva na sudsko gonjenje ukoliko se usude na bojkot nastave.

Opći je dojam da ovih dana nije ni malo lako, a ni neopasno biti Hrvat u Brčko distriktu. Medijski linč koji se otvoreno, a uz podršku rukovodećih ljudi iz SDA, vodi protiv Hrvata ovoga dijela BiH nije ni malo bezazlen i naivan. Pri tome huškačke tekstove pune mržnje i netrpeljivosti prema Hrvatima Brčko distrikta Policija i Tužiteljstvo Brčko distrikta ne uzimaju za ozbiljno jer su eto „satiričnog“ karaktera.

Dnevnik.ba

-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------

SLUČAJ "UČITELJICA BOŠNJAKINJA": ŠOVINIZAM U REŽIJI ANTE DOMIĆA
Petak, 27 Januar 2017 18:56

Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica Anto-domic-dres-n_0557b190c18618235f4be500790b1320

Angažiranje učiteljice Bošnjakinje u Gornjoj Skakavi, Deseta osnovna škola Bijela, koja predaje učenicima (osam) drugog razreda hrvatske nacionalnosti, bio je povod za izražavanje nezadovoljstva roditelja tih učenika. Oni traže da njihovoj djeci predaje učiteljica Hrvatica sa područja općine Orašje, koja je to činila u prvom polugodištu ove školske godine, jer je odgajana i obrazovana na maternjem hrvatskom jeziku, prakticira istu religiju i dijeli jednaku tradiciju i običaje kao i učenici.

Piše: Adis MUJDANOVIĆ

Očito da je cjelokupna situacija toliko ozbiljna da je bila i jedan od razloga za odgađanje ovosedmične sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH jer je stvorila nesuglasice unutar vladajuće koalicije (nezvanično), da se prijeti podnošenjem krivične prijave protiv šefa Odjela za obrazovanje Brčko distrikta Senada Osmanovića zbog navodnog kršenja Statuta Brčko distrikta BiH, da se prijeti protestima i bojkotom nastave ukoliko se ne izmijeni Zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH. Posebno je istaknuto da su ovime ugroženi nacionalni interesi Hrvata u ovoj lokalnoj zajednici.

"Statutom Brčko distrikta BiH je točno definirano da svi građani, bez obzira na vjersku nacionalnost i pripadnost, imaju ista prava, te da će se prilikom zapošljavanja striktno voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti svih konstitutivnih naroda Brčko distrikta BiH. Međutim, aktualni politički predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda ne misle tako, jer ne poštuju Statut Brčko distrikta BiH i Ustav BiH, te ne omogućavaju pripadnicima drugih naroda da rade ako nisu s prostora Brčko distrikta BiH", navedeno je, između ostalog, u otvorenom pismu koje "skupina roditelja hrvatske nacionalnosti" želi poslati Evropskom sudu za ljudska prava, supervizoru za Brčko i međunarodnoj zajednici.

Pojam "vjerska nacionalnost" iz navedenog pisma mi nije jasan, tako da nisam siguran da li ovi roditelji sa sigurnošću znaju šta znači ugroziti nacionalni interes.

Zakonske i statutarne odredbe

Što se tiče odredbi posljednjih izmjena Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama (14.12.2016), potrebno je pojasniti da je ovime propisano angažiranje nastavnika, saradnika u nastavi, vaspitača i ostalog nastavnog kadra za obavljanje povremenih i privremenih poslova, a što se primjenjuje samo kao prijelazno rješenje do popunjavanja upražnjenih radnih mjesta na osnovu javnog konkursa. To znači da se navedeno angažiranje ni u kom smislu ne može smatrati zapošljavanjem, s obzirom na to da se sa tako angažiranim osobama ne zaključuju ugovori o zasnivanju radnog odnosa. Da se radi o privremenom i prijelaznom rješenju vidljivo je iz člana 117b stav 2, gdje je šefu Odjela za obrazovanje utvrđena obaveza da u roku od tri mjeseca od momenta nastanka potrebe za kadrovima raspiše javni konkurs.

Članom 13 Statuta propisano je da prilikom zapošljavanja u javnom sektoru ne smije biti diskriminacije po osnovu prebivališta. Također, Statutom je propisano (član 20) da se zapošljavanje u javnim organima vlasti može vršiti samo na osnovu javnog poziva, da se zapošljavanje vrši na osnovu profesionalnih sposobnosti i da odražava ukupan sastav stanovništva (ne samo nacionalni). Nijednom odredbom u posljednjim izmjenama Zakona nije propisano da prilikom zapošljavanja nastavnog kadra dolaze u obzir samo osobe evidentirane na Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Postupanje u skladu sa odredbama Zakona ni u kom slučaju ne može biti osnov za bilo čiju krivičnu odgovornost. Nadalje, u cilju zaštite pravnog sistema eventualnu neusklađenost usvojenog propisa sa Statutom može jedino utvrditi Apelacioni sud Brčko distrikta BiH u skladu sa zakonom propisanom postupku.

Član 6b Zakona (zabrane): "Diskriminacija i favoriziranje zasnovano na nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, političkoj, socijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi."

Član 54 (1) (obaveza roditelja ili staratelja): Roditelj, odnosno staratelj, je obavezan da djetetu osigura pohađanje nastave u toku trajanja osnovnog obrazovanja."

Član 3 (1) (cilj osnovnog i srednjeg obrazovanja): Osnovno i srednje obrazovanje je djelatnost od posebno društvenog interesa za Distrikt i jedinstveno je za ustanove koje je osnovao Distrikt, koje osiguravaju takvo obrazovanje, a odražavaju multietnički sastav Distrikta i njeguju multietničnost u programu i sadržaju svoga rada."

Šovinizam u režiji Ante Domića

Više izvora Otisku je potvrdilo da iza cijele priče oko slučaja u Gornjoj Skakavi i ugroženosti Hrvata u Brčko distriktu stoji dogradonačelnik Anto Domić (HDZ BiH), koji očito da ne može podnijeti činjenicu da više ne obavlja funkciju gradonačelnika (2012-2016).

Domićevi potezi i ponašanje sadrže elemente šovinizma, netrpeljivosti i mržnje prema Bošnjacima, jer očito je da je on stava da predstavnica bošnjačke nacije ne može predavati hrvatskim učenicima, a Bošnjacima i Srbima mogu predavati Hrvati.

Otisak saznaje da bi u slučaju protesta Bošnjaci, kao najmnogobrojnjii narod u Distriktu, organizirali velike proteste protiv Ante Domića, jer je javna tajna da on stoji iza cjelokupne situacije. Bošnjaci ovakve stavove Domića smatraju uvredom, jer nemaju nikakav problem s tim da njihovoj djeci predaju Srbi ili Hrvati, što pokazuje veliki broj slučajeva u osnovnim i srednjim školama u Distriktu.

Ovime Domić ugrožava projekat Brčko distrikta BiH, jer je multietnično obrazovanje jedan od temelja ove lokalne zajednice.

Izvor: Otisak.ba
Foto: Otisak.ba - Arhiva

-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------
BRČKO: POKUŠAJ TOROVANJA KOJI MOŽE DOVESTI DO STVARANJA TRI ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM
Nedjelja, 29 Januar 2017 16:41

Roditelji u Skakavi traže da se vrati njihova učiteljica Untitled-6-15_0557b190c18618235f4be500790b1320

More tekstova, komentara i mišljenja se vrtilo i vrti ovih dana oko angažiranja učiteljice Bošnjakinje u Gornjoj Skakavi kod Brčkog. Ponavljam, angažiranju!

Učiteljica je angažirana a ne zaposlena, angažirana da djeca ne bi gubila nastavu, što znači da je ovo samo prijelazno riješenje, i čemu onda tolika frka i dizanje prašine?

Ako uzmemo u obzir date argumente da učitelj treba odgajati djecu po katoličkim načelima, onda dovodimo u pitanje sekularnost države i obrazovnog sistema. Da li se predmet treba zvati hrvatski jezik i književnost ili hrvatski jezik i vjeronauka?

Analogno tome, držeći se Ustava na koji se pozivaju, koji kao vrhovni zakon nalaže sekularnost, dovodimo u pitanje da li je to narušavanje Ustava? Da li onda prema tome modelu trebamo u bošnjačkim sredinama uz bosanski jezik izučavati šerijat, a u srpskim sredinama pravoslavno vjersko zakonodavlje i tradiciju?

Pričajući o tome, dolazimo do zaključka da je ovo pokušaj torovanja i može dovesti do stvaranja tri škole pod jednim krovom. Pobogu ljudi, treba vam adekvatno nastavno osoblje, a postoji institucija zvana Crkva koja će djecu učiti vjerskim tradicijama i duhu.

Onda se postavlja pitanje šta ćemo sa djecom koja ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda. Oni čak ne mogu izučavati niti svoj maternji jezik.

Pa onda pitanje vitalnog nacionalnog interesa, pojma koji se toliko zloupotrebljava. Da li je vitalni nacionalni interes da se zaposli neko iz Brčkog ili da se zaposli neko van granica Brčko distrikta BiH?

Zašto se toliko bespotrebno forsira nacionalni ključ. Ako se forsira, onda bi se trebalo forsirati u cijelom Distriktu pa ćemo imati jednonacionalne homogenizirane cjeline, što je najlošije po Hrvate koji su daleko najmanja etnička grupa. I šta onda kad Hrvati izgube radna mjesta u nehrvatskim cjelinama? Onda će biti ugroženi jer su stisnuti na grupicu sela.

Sistem multietničnosti je uveden prije 17 godina i jedan je od temelja Distrikta, i praksa je bila da se u svim sredinama nalazi nastavni kadar sva tri naroda. Postavlja se pitanje zašto baš sad samo u jednom mjestu imamo taj problem, a nigdje u Brčkom više?

Da li je to samo podmukli politički potez koji ima neku daleko dublju pozadinu? Vidjet ćemo ubrzo.

Izvor: Otisak.ba - Mario Jurić
Foto: Ilustracija


redakcija@otisak.ba

-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------

POGLEDAJTE GOVOR ESEDA KADRIĆA O PISMU RODITELJA IZ GORNJE SKAKAVE
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH jučer je dao komentar na upućeno pismo roditelja učenika drugog razreda u školi u Gornjom Skakavi koji je kazao da ne vidi razlog zašto roditelji traže da djeci predaje isključivo Hrvat.

"Mom djetetu u školi predaje Srbin. O čemu mi pričamo. Roditelji učenika traže da im se vrati učiteljica koja je Hrvatica. Ne vidim razloga da bude spriječen učitelj ili učiteljica druge nacionalnosti da predaje i uči djecu", kazao je Kadrić.

Podsjećamo, roditelji djece drugog razreda u osnovnoj školi u Gornjoj Skakavi jučer su uputili pismo u kojem traže da dosadašnja učiteljica Ivana Tuzlak iz Orašja koja je kako navode Hrvatica i Katolkinja predaje i dalje u toj školi.

Kompletan govor Eseda Kadrić možete pogledati u video prilogu koji je snimio portal "ebrcko".

http://www.infobrcko.com/vijesti/item/6589-pogledajte-govor-eseda-kadrica-o-pismu-roditelja-iz-gornje-skakave.html

-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------


    Sada je: 30.03.20 6:11.