Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Sjaji Marija Zvijezda

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Sjaji Marija Zvijezda Empty Sjaji Marija Zvijezda

Postaj  Boce-Team on 28.02.11 5:25

Sjaji Marija Zvijezda Crkva10
Dokumentarni film o trapistima u Banjoj Luci scenarista i redatelja Zdravka Fučeka pod naslovom „Sjaji Marija Zvijezda“.
Film je snimljen u produkciji Dokumentarnog programa Hrvatske televizije u povodu 140. godišnjice osnutka trapističkog samostana Marije Zvijezde u Banjoj Luci. U dinamičnom i zanimljivom formatu iznosi se povijest i trenutno stanje samostana, od njegova utemeljenja 1869. godine do danas.

Samostan „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci utemeljio o. Franz Pfanner i prvotno se sastojao samo od skromne kolibice, koja je do danas sačuvana i koju trapisti još uvijek posebno štuju. S vremenom se samostansko imanje znatno proširilo, do te mjere da su trapisti bili u prilici znatno ulagati u lokalnu privredu, izgradivši hidroelektranu i most na Vrbasu, tiskaru, pivovaru, siranu i mnoge druge pogone. Također su znatno pridonosili obrazovanju mjesne djece.

Međutim, imanje je nacionalizirano 1945. godine, a nakon rata u BiH u samostanu su ostala svega dva redovnika. Međutim, oni ne gube nadu – kako kaže jedan od njih, p. Zvonko Topić: „Naše je da molimo, a Bog će se pobrinuti“.

U filmu govore brojni znanstvenici, poput kustosa Muzeja Republike Srpske Bratislava Teinovića i dr. sc. Đorđa Mikića, sami banjalučki trapisti te kardinal Puljić koji se prisjeća svog djetinjstva i obrazovanja u banjalučkom samostanu.

Ttrapisti, osim što su odgojili i školovali više od 4000 dječaka i mladića, u kratkom vremenu izgradili pravi poljoprivredno - zanatsko - industrijski kombinat u kojem su bili: ciglana, kovačnica, žitnica-silos, kamenolom, mlin, sirara, pilana, sušionica šljiva, pivara, sušionica za voće, tvornica cigle i crijepa, klaonica, mlin za mljevenje kostiju i tvornica tutkala, voćni i šumski rasadnik, tvornica sukna sa predionicom i tkaonicom, tiskara s kartonažom i knjigovežnicom, bačvarsko, stolarska i kolarska radionica, a izgradili su i prvu opću bolnicu u Bosanskoj Krajini te hidroelektranu pa je prva električna sijalica u BiH zasvijetlila upravo u njihovom samostanu 1899. godine.

Na žalost, vrijeme II. svjetskog rata i dolazak komunista na vlast 1945. godine bilo je kobno za opatiju ‘Marija Zvijezda’. Nove vlasti učinile su sve da unište ovu uglednu instituciju: oduzimanjem imanja, odvođenjem redovnika u logore, svakodnevnim torturama, uhićenjima i suđenjima mlađih redovnika na višegodišnja tamnovanja… Nastupilo je vrijeme, koje ne samo da nije priznalo zasluge trapista, nego ih je izričito nijekalo i zatiralo. Takvo stanje trajalo je godinama, a usuđujemo se reći, traje i danas.

http://www.trapisti-banjaluka.org/
    Sada je: 30.05.20 2:11.