Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA Empty 24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA

Postaj  Boce-Team 13.05.11 21:07

24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA 1b-131779
24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA U SELIMA
LANIŠTA, VUKŠIĆ, MARKOVIĆ POLJE I ULICE


PROGRAM OBILJEŽAVANJA 24 GODIŠNJICE STRADANJA: NEDJELJA 8.5.2016.
- 10:30 sati polaganje vijenaca na spomeniku u Ulicama
- 11:00 sati sv. Misa kod spomenika u Laništima
- Nakon mise opijelo i polaganje vijenaca

Dragi Hrvati i svi dobronamjernici, prošle su 24 godine od monstruoznog zločina koji se dogodio u hrvatskim selima nekadašnje općine Brčko. Pozivamo vas da u nedjelju 8.5.2016. godine svojim dolaskom na komemoraciju žrtvi doprinesete odavanju pijeteta, kao i borbi za kažnjavanje zločinaca!


Na dan 8. svibnja 1992. godine u ovim selima na najsvirepiji mogući način izmasakrirano je i ubijeno 32 hrvatskih mještana. Radilo se uglavnom o civilima starije životne dobi pohvatanim i pobijenim unutar svojih dvorišta, od kojih je najstarija žrtva imala preko 90 godina. Za ovaj zločin, koje su počinile srpske snage, do dana današnjeg nitko nije odgovarao.

24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA Dis-130943


Zadnja promjena: Boce-Team; 12.05.16 17:03; ukupno mijenjano 10 put/a.
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA Empty Re: 24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA

Postaj  Boce-Team 08.05.13 19:35
08. svibnja 1992. godine u napadu srbočetničkih bandi na hrvatska sela Laništa, Vukšić, Marković Polje, Krepšić i Ulice zvjerski su ubijena 32 hrvatska civila. Civili, uglavnom starije životne dobi, koji nikome nisu ništa nažao učinili nisu ni pretpostavljali kakva ih sudbina čeka . Ubijeni su i izmasakrirani na svojim kućnim pragovima, samo zato što su Hrvati.

U spomen na nevine žrtve na spomenik, na groblju u Laništima, izaslanstva stranaka s hrvatskim predznakom i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće.

Za ove zločine još nitko nije odgovarao. Pravda je spora, ali dostižna.
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA Empty Re: 24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA

Postaj  Boce-Team 28.04.16 16:11

24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA 48678810
21. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA U SELIMA
LANIŠTA, VUKŠIĆ, MARKOVIĆ POLJE I ULICE

U hrvatskim selima nadomak Brčkog (Laništa, Vukšić, Marković Polje, Ulice) danas je obilježena 21. godišnjica stradavanja civila ovoga kraja. Naime, na dan 8. svibnja 1992. godine u ovim selima na najsvirepiji mogući način izmasakrirano je i ubijeno 32 hrvatskih mještana. Radilo se uglavnom o civilima starije životne dobi pohvatanim i pobijenim unutar svojih dvorišta, od kojih je najstarija žrtva imala preko 90 godina.

Na obilježavanju godišnjice stradavanja hrvatskog stanovništva ovoga kraja istaknuto je da „unatoč činjenici da su dokazni materijali prikupljani i da je saslušan niz svjedoka, još nije pokrenut postupak niti je započelo procesuiranje odgovornih za ova zlodjela. Zločin je počinjen, grobovi traže i vape za istinom, a istinu netko prikriva i zataškava. Zahtijevamo od nadležnih institucija da se očituju o ovom slučaju i što prije obznane zašto ni 21 godinu nakon ovog masakra nitko nije priveden pred lice pravde.“

Važno je istaknuti da se ovaj zločin nad hrvatskim stanovništvom brčanskog kraja dogodio nekoliko dana prije uspostavljanja organizirane obrane ovih hrvatskih sela. Nakon uspostave srpske vlasti u Brčkom i masovnih smaknuća i zločina u samom gradu, srpske snage su krenule u dalje proširenje „koridora“. Srpski napad na hrvatska sela u općini Brčko izveden je iz dva smjera: iz Brčkog i iz Pelagićeva.

O strahotama ovoga zločina svjedoče očevidci među kojima je bio i mještanin Ulica koji kaže: „Vidio sam njihova četiri transportera i grupu njihovih vojnika koji su krenuli iz dvorišta Blagoja Pekića. Četnici su tada ubili: Ivana Stjepanovića iz Ulica, Augustina Stjepanovića iz Ulica, Marijana Stjepanovića iz Ulica, Iliju Stjepanovića iz Ulica, Jozu Stjepanovića iz Ulica, Marka Bjelića iz Laništa, Antu Filipovića iz Laništa, Martu Matanović iz Laništa, Niku Matanovića iz Laništa, Matu Filipovića i njegovu cijelu obitelj. Posebno je težak zločin nad supružnicima Ljubom i Markom (Ipakovi) iz Donjeg Rahića. Oni su u svom dvorištu obješeni za noge, oderana im je koža s tijela, umazani su ljudskim izmetom i posuti solju. Nađeni su mrtvi tek poslije nekoliko dana.“

Udruge proistekle iz Domovinskog rata


-----------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------

radio Brčko - 08.05.2013.g.


Predstavnici udruga HVO proisteklih iz domovinskog rata sa područja distrikta danas su u Ulicama  i Laništima obilježiti 21 godinu od stradanja civila na području Jasenovca i Laništa. Naime kroz pomenute zaseoke, krećući se od Vukšića preko Donjeg Rahića i Ulica, iz kolone vojnih transportera, pucano je u pravcu kuća u kojima je  bilo civilno stanovništvo.

Ovom prilikom poginule su 32 osobe od kojih je najstastarija imala 90 a najmladja samo 12 godina.

Prikom polaganja cvijeća i vijenaca na spomenik u Jasenovcu, odnosno groblju u Laniština, a nakon upriličene mise za pokoj duša nedužno ubijenih, jedan od svijedoka  Andjelko Stjepanović, je istakao da je iz kolone vojnih vozila pucano po civilima, kako bi se izazvao strah i panika medju mještanima ovih hrvatskih sela.

U ime Udruge obitelji poginulih i nestahih Ravne Brčko, predsjednik Stjepan Marčetić je još jednom izrazio nezadovoljstvo zbog toga što niko nije odgovarao za počinjeno, mada se  kako je kazao « zna da su pucali pripadnici paravojnih formacija i tadašnje JNA».

Gradonačelnik Anto Domić je istakao neophodnost aktivnijeg rada  Tužilaštva na  predmetima svih ratnih zločina počinjenih na područiju distrikta, istaknuvši da mu nije jasno zašto se o predmetu Jasenovac-Laništa, ne pokreće sudski proces mada su dokazi prikupljeni i istraga u tužilaštvu po ovom predmetu okončana.

Sponsored content

24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA Empty Re: 24. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA

Postaj  Sponsored content


    Sada je: 11.04.21 15:03.