Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Krndelj: "Korupcija u Brčko Distriktu je u stalnom porastu"

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Krndelj: "Korupcija u Brčko Distriktu je u stalnom porastu" Empty Krndelj: "Korupcija u Brčko Distriktu je u stalnom porastu"

Postaj  Boce-Team on 05.11.11 23:19

Krndelj: "Korupcija u Brčko Distriktu je u stalnom porastu" 112_bm10

Dopredsjednik Skupštine Brčko Distrikta Ivan Krndelj kazao je u današnjem razgovoru s novinarom FENE kako su posljednji događaji u Distriktu Brčko početak obračuna s korupcijom i kako je sve što se tamo događa u posljednje vrijeme nešto neuobičajeno, ali ne i neočekivano.

Posljednjih desetak godina korupcija u Brčko Distriktu je u stalnom porastu upravo zato što su izostajale zakonske sankcije i pored brojnih afera koje su bile školski primjer korupcije. Građani Brčko Distrikta pozdravljaju posljednje akcije Tužiteljstva i Policije i vjeruju kako je ovo tek početak obračuna s nositeljima korupcije, a ne „amnestiranje" niza ranijih golemih korupcijskih afera, dodao je Krndelj.

FENA: Vi ste među prvim upozoravali na nezakonite radnje i korupciju koje su u stopu pratile ustroj Brčko Distrikta.

I. Krndelj:
Konačna Arbitražna odluka za Brčko je ponudila niz dobrih rješenja koja su trebala omogućiti brz gospodarski razvitak i povjerenje među narodima. Neovisne institucije su trebale biti jamstvo pravednijih odluka za sve građane bez obzira na to radi li se o prognanicima ili doseljenicima, siromašnim ili bogatima. Interes donatora i investitora je postojao od samog ustroja Distrikta, ali su mnogi zdravi projekti mimoišli Brčko. Razlog tome je, prije svega, u odnosu pojedinaca prema javnim sredstvima i stavljanje osobnih interesa iznad javnih, kao i dugogodišnja nesposobnost institucija da efikasno spriječe takva ponašanja. Da smo uspjeli postati model u borbi protiv korupcije, sigurno je kako bismo postigli neusporedivo bolje rezultate. Ovako se tek sada nalazimo na početku rješavanja najtežeg problema, koji izjeda ne samo Brčko Distrikt, nego i čitavu državu ali i regiju. Hoće li institucije koje su zadužene za borbu protiv korupcije ustrajati, ovisi od stupnja profesionalnosti i neselektivnosti u pogledu „odabira predmeta" i osoba koje će biti procesuirane.

FENA: Brčko Distrikt ima koncentracijsku vladu. Je li ona opravdala očekivanja ili je postala kamen spoticanja njegovu daljem razvitku?

I. Krndelj:
Od početka sam bio skeptičan prema takvoj Vladi, prvenstveno se bojeći kako će stupanj odgovornosti biti smanjen jer je oporba ipak jak korektiv vladajuće pozicije. I pored toga, koncentracijska vlast je mogla uspjeti da korupcija nije duboko ukorijenjena iz prethodnog razdoblja i samo je nastavila rasti. Kada osobni interesi nositelja vlasti prevladavaju nad javnim, onda nema uspješnih projekata i nema napretka zajednice, a to se danas događa i u Brčko Distriktu.

FENA: Brčko Distrikt je nekada bio prepoznatljiv i po plaćama uposlenika (nastavnika, policajaca, liječnika) Plaće su bile znatno iznad entitetskih. Danas je slika obrnuta, plaće u Brčko Distriktu su manje od onih u entitetima. Prema nekim podatcima UN-a u Brčko Distriktu ima više gladnih nego u entitetima, Kako to komentirate?

I. Krndelj:
Da Brčko Distrikt stagnira u svom razvitku vidi se po zastoju u upošljavanju, koje je također opterećeno korupcijom. Vidi se to i po neefikasnosti utroška već osiguranih i odobrenih sredstava za različite kapitalne projekte koji bi uposlili mnoge radnike u novootvorenim poduzećima. Nažalost, ta sredstva godinama stoje oročena u bankama. Korupcija, nemar i neodgovornost dovodi i do velikog broja tužbi protiv Distrikta, tako da danas imamo preko 400 milijuna tužbenih zahtjeva. Također i efekti privatizacije su krajnje razočaravajući. Posljednjih mjeseci i inozemne tvrtke, poput Vindije i drugih, koje su bile spremne u Brčko Distriktu investirati stotine milijuna maraka, odustaju od ulaganja.

FENA: Što bi trebalo učiniti da Brčko Distrikt opravda ranije izrečen slogan „Ogled za ugled"

I. Krndelj:
Samo je jedan način da Brčko Distrikt uistinu postane "ogled za ugled" a to je suzbijanje korupcije. Korupciju nije moguće u potpunosti suzbiti, ali je moguće svesti je u neke minimalne okvire. Suzbijanjem korupcije stvorit će se uvjeti za privlačenje stranih investicija koje će otvarati nova radna mjesta i smanjivati broj nezaposlenih. S manje korupcije Proračun Brčko Distrikta će biti veći, a to će omogućiti nova kapitalna ulaganja, bolje uvjete u školstvu i zdravstvu, veća izdvajanja za socijalno ugrožene itd. Samo tako Brčko Distrikt može postati „ogled za ugled".

http://www.fena.ba/Public2/Default.aspx

    Sada je: 26.05.20 17:22.