Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Poruka supervizora Rodericka Moorea građanima Brčko distrikta

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

Poruka supervizora Rodericka Moorea građanima Brčko distrikta Empty Poruka supervizora Rodericka Moorea građanima Brčko distrikta

Postaj  Boce-Team 31.08.12 10:51

Poruka supervizora Rodericka Moorea građanima Brčko distrikta Moor10
Kancelarija OHR-a u Brčkom danas 31. kolovoza 2012.g., će biti zatvorena, dok će proces supervizije potrajati još neko vrijeme.

Supervizor za distrikt Brčko i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore, povodom zatvaranja kancelarije OHR-a u Brčkom i okončanja supervizije je uputio poruku građanima Brčkog.Zadnja promjena: Boce-Team; 31.08.12 11:01; ukupno mijenjano 4 put/a.
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

Poruka supervizora Rodericka Moorea građanima Brčko distrikta Empty Re: Poruka supervizora Rodericka Moorea građanima Brčko distrikta

Postaj  Boce-Team 31.08.12 10:56

Poruka supervizora Rodericka Moorea građanima Brčko distrikta Untitl10

Miroslav Gavrić, gradonačelnik Brčkog i član SNSD-a, jučer je ocijenio da je zatvaranje Kancelarije najozbiljniji nagovještaj da će supervizija u najskorije vrijeme formalnopravno biti okončana.

"OHR je dao veliki doprinos razvoju distrikta, a njegov odlazak iz Brčkog građanima i predstavnicima vlasti istovremeno je rasterećenje, ali i velika obaveza i odgovornost da sami nastavimo demokratski razvoj naše multietničke zajednice, kroz međusobno uvažavanje, poštovanje i rješavanje najosjetljivijih pitanja putem razgovora, procedura i kompromisa", rekao je Gavrić.

Anto Domić, zamjenik gradonačelnika i član HDZ BiH, ističe da je prisustvo OHR-a omogućilo da se Brčko izgradi u multietničko društvo i dobije svoj poseban status.

"Važno je reći da supervizija i Abitražni tribunal ostaju kao garancija da će Brčko moći nastaviti nesmetano funkcionirati. To daje obvezu lokalnim vlastima da ozbiljno nastave upravljati distriktom. Mislim da zatvaranje nije preuranjeno ali je izazov za lokalne vlasti. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati", istakao je Domić.

Milan Purić, poslanik SDS-a u Skupštini Brčkog, smatra da je trebalo završiti i superviziju, a ne samo zatvoriti Kancelariju, jer smatra da su za to odavno ispunjeni uslovi.

"Razlozi više nisu u Brčkom nego u OHR-u i oni očigledno imaju politički karakter. Ali ovaj događaj je bar znak da se ide ka kraju supervizije i to pozdravljamo", istakao je on.

Esed Kadrić, predsjednik SDA u Brčkom, rekao je da je stav te partije da je Kancelariju trebalo još neko vrijeme zadržati u Brčkom. Dodao je da je SDA primijetila da je u protekle dvije godine supervizor izbjegavao koristiti svoja ovlaštenja, a da je bilo barem nekoliko situacija u kojima je trebalo da djeluje.

"Trebalo je da ostane barem do implementacije rezultata lokalnih izbora dok se ne formira zdrava parlamentarna većina, koja bi gradila institucije distrikta. Bojim se da se otvara prostor za neke retrogradne političke ideje i projekte koji će stvarati probleme onima koji žele stabilnost BiH i jačanje distrikta i što manje zavisnosti od entiteta", istakao je on i izrazio zabrinutost da bi moglo doći u pitanje normalno funkcionisanje distrikta kada ove godine bude ukinut garantovani procenat od indirektnih poreza za distrikt.

Mirsad Đapo, bivši gradonačelnik i član SDP-a, rekao je da je najvažnije da nadležnosti Tribunala ostaju i da supervizija može biti reaktivirana u slučaju potrebe.

"Ako bi došlo do bilo čega što bi ugrozilo poziciju distrikta, OHR može intervenisati i to je po našem mišljenju najvažnije. Kancelarija se u proteklom periodu vrlo malo uključivala i dobro je da institucije polako preuzimaju odgovornost na sebe", ocijenio je Đapo.

Izvor: http://www.infobrcko.com/vijesti-iz-br%C4%8Dkog/1403-danas-zatvaranje-kancelarije-ohr-a-u-br%C4%8Dkom.html    Sada je: 11.04.21 16:10.