Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Sv. Juraj - 23. travnja

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

Sv. Juraj - 23. travnja Empty Sv. Juraj - 23. travnja

Postaj  Boce-Team 23.04.16 20:25

Sv. Juraj - 23. travnja Eu-130941

Sv. Juraj - 23. travnja U1o-130877
Kapela posvećena sv. Juraju - Štrepci, 23. travnja 2016. godine.
Na spomendan sv. Juraja mč. redovito se vrši blagoslov polja za ovaj dio župe.

U tradiciji je ostao i do danas se održao običaj usađivanja malog križa u zasijano polje ili vrt, i to prije izlaska sunca. Blagoslov polja nije samo tradicija, već zahvalna molitva Svevišnjem koji je jedini istinski darovatelj svih koji mu se utječu. Ovom prigodom zahvaljujemo za sve plodove koje nam Gospodin udjeljuje preko našeg truda na poljima, ali i sav trud i rad kojim ostvarujemo za dostojan život. Također molimo da svaki naš rad bude pošten i blagoslovljen, a naš život poštovanja dostojan. Vjerni puk predvođen svećenikom, usrdnim molitvama i zazivima išće zaštitu od  svih ovozemnih zala.

Vjerojatno će netko reći: dosta je tih starinskih običaja, idemo u novi život neopterećeni prošlošću. Ionako  su nam polja odavno zarasla u korov, kuge već stoljećima nema, a većina nas ima na kući gromobran. Za mir ne trebamo moliti jer nas čuva NATO. Sve što nam treba možemo kupiti u obližnjem trgovačkom centru, što će nam polja. Nije li k nama stiglo blagostanje, čemu svi ti preživjeli običaji?

Vrijednost blagoslova polja je u garanciji očuvanja naše kulturnopovijesne i vjerske baštine. Nije uvijek bilo izobilja. Nekada su se ukopnici dogovarali tko će fratra ugostiti. Kad bi dogovor pao, domaćinu bi za nagradu omogućili košenje groblja, a kad su vremena bila još teža, prikupljali bi se skromni novčani prilozi, kako bi se domaćinu ušlo u trošak.

Blagoslovom polja potvrđivala se vjera i nacionalni identitet, kojeg su naši pređi  stoljećima čuvali i nama predali.  S toga promislimo o svojoj nezahvalnosti, jer što imamo nije došlo preko nas samih, nego preko  Boga koji  daždom svoga blagoslova natapa zemlju, da rodi duhovnim i materijalnim plodovima.

Obred blagoslova polja započinje pjevanjem litanija u kojima se zaziva sve svete patrijarhe i proroke, svetog Petra i Pavla  i ostalo društvo nebesnika. Svećenika u procesiji prate  ministranti koji nose križ, svijeću, tri svijeće  i blagoslovljenu vodu. Nakon litanija svećenik pjevajući zazivlje, a puk odgovara.


-Svećenik: „Po znamenju Svetog križa od neprijatelja naših.“ Puk odgovori: „Oslobodi nas, Gospodine.“
Svećenik prekriži istok s križem uz riječi:"U ime Oca i …“ Svećenik se okrene prema jugu, potom zapadu i na kraju prema sjeveru, ponavljajući zaziva.....
-Svećenik: „Od munje, groma, grada i zle godine.“ Puk: „Oslobodi nas, Gospodine.“
-Svećenik: „Od kuge, glada, rata, trešnje i zla svakoga.“ Puk: „Oslobodi nas gospodine.“
-Svećenik: „Da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati.“ Puk: „Tebe molimo usliši nas.“

Tako se molilo i još uvijek moli, a potom slijedi  euharistijsko slavlje.


Sv. Juraj - 23. travnja B1-130767


Sv. Juraj - 23. travnja 10155710
foto: facebook "Štrepci"

    Sada je: 11.04.21 15:18.