Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

24. obljetnica osnutka 108. HVO Brigade

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

24. obljetnica osnutka 108. HVO Brigade Empty 24. obljetnica osnutka 108. HVO Brigade

Postaj  Boce-Team on 12.05.16 17:13

24. obljetnica osnutka 108. HVO Brigade 9k-obljet
Špionica, 11.05.2016.

Udruge HVO-a proistekle iz Domovinskog rata Ravne-Brčko organizirale su obilježavanje 24. Obljetnice od osnutka 108. Pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne-Brčko. Sve aktivnosti su održane u Špionici kod Srebrenika, jer su i stanovnici toga dijela bili u sastavu pomenute brigade.

Govoreći o ratnom putu 108. Pješačke brigade HVO Ravne-Brčko, njen prvi zapovjednik, Martin Frančešević, izrazio je nevjericu i razočarenje da 21 godinu od okončanja rata nitko još nije procesuiran za zločine počinjene nad hrvatskim civilima koji su masakrirani na kućnom pragu. Dok se s druge strane vode procesi protiv branitelja za regularan sukob sa vojskom koja ih je napala.

Drugi zapovjednik 108. HVO Brigade, Ivo Filipović, prisjetio se poginulih branitelja i pozvao da se njihove zasluge nikada ne zaborave.

„Oni to zaslužuju. Jer da nije bilo njih, naravno zajedno sa svim ostalim braniteljima iz HVO-a i ARBiH, vjerujte ne bi bilo ni nas danas ovdje, ne bi bilo ni Brčko distrikta, ni Srebrenika, ni Bosne i Hercegovine“, naglasio je Filipović.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Ravne-Brčko, Mijo Josipović, objasnio je da se ove godine obljetnica brigade obilježava u Špionici u znak zahvalnosti pripadnicima jedne bojne koja je tu formirana i pripadala 108. Brigadi HVO-a. On je ukazao i na današnji položaj razvojačenih branitelja, kazavši da su branitelji koji žive u Brčko distriktu u nešto bojem položaju nego oni u drugim sredinama, ali da je i ovdje još mnogo neriješenih potreba. Osobito kada je riječ o razvojačenim braniteljima koji nisu uspjeli ostvariti svoja prava jer u Distriktu još nema zakona o pravima razvojačenih.

Prema protokolu aktivnosti , u 16 sati je u mjesnoj crkvi u Špionici služena sveta misa za poginule branitelje, u 17 sati su položeni vijenci i svijeće na spomenik poginulim braniteljima iz 108. HVO brigade, te u 17 i 30 svečana akademija, na kojoj se okupio veliki broj bivših pripadnika te brigade, te gosti iz BiH i Republike Hrvatske.


Tekst, izvor: http://radiobrcko.ba/

    Sada je: 25.05.20 12:15.