Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

IZVADITE BIH OSOBNE ISKAZNICE

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

IZVADITE BIH OSOBNE ISKAZNICE Empty IZVADITE BIH OSOBNE ISKAZNICE

Postaj  Boce-Team 06.07.16 17:49

IZVADITE BIH OSOBNE ISKAZNICE 19
Svi vi Hrvati koji ste zbog spleta različitih okolnosti, rata, prognanstva napustili svoje domove iskoristite vrijeme nadolazećih godišnjih odmora i za vađenje osobne iskaznice BiH i samim tim obavite registraciju pred predstojeće izbore.
Ako ste protjerani ili odselili ne znači da ste nestali i da vaš glas i podrijetlo više ne vrijedi.
Pravo na osobnu iskaznicu imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH.
Pravo na osobnu iskaznicu imaju i djeca bh. državljana rođena nakon 1991. godine.
Za osobnu iskaznicu ne morate se odreći državljanstva niti se odjaviti s prebivališta iz države sadašnjeg prebivališta ili boravka.
Zbog vađenja osobne iskaznice BiH nećete izgubiti bilo kakva stečena prava u toj državi niti vam se mogu uskratiti bilo kakva daljnja prava u toj državi.
UPUTE:
ZA OSOBE ROĐENE U BOSNI I HERCEGOVINI
1. U mjestu rođenja u općinskom matičnom uredu izvaditi rodni list i uvjerenje o državljanstvu.
2. Kao dokaz identiteta ovjeriti kod javnog bilježnika ili u općinskoj upravi prebivališta 1991. godine svoju trenutačno važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu države sadašnjeg prebivališta.
S ovim dokumentima otići u mjesni MUP prebivališta 1991. godine i na šalteru za osobne dokumente zatražiti izdavanje CIPS osobne iskaznice. To su osnovni dokumenti, a ako vam bude bio potreban još neki dokument, službenik tog ureda objasnit će vam daljnji postupak.
Administrativne općinske pristojbe za izdavanje ovih dokumenata i CIPS osobne iskaznice iznose do najviše 25 KM. Plaćanje je u KM ali svugdje je moguće sve valute zamijeniti za KM.
ZA OSOBE ROĐENE IZVAN BiH, A OBA RODITELJA SU BiH DRŽAVLJANI
1. U državi mjesta rođenja u općinskom matičnom uredu izvaditi rodni list – datum izdavanja ne smije biti stariji od 6 mjeseci.
2. Kao dokaz o identitetu ovjeriti dokumente kao i za rođene u BiH.
3. S ova dva dokumenta otići kod općinskog matičara u mjestu svog i roditeljskog prebivališta iz 1991. godine i zatražiti uvjerenje o državljanstvu.
Ako mjesto rođenja roditelja nije u mjestu prebivališta, potrebno je otići u mjesto rođenja oca i zatražiti ondje uvjerenje o državljanstvu ili zatražiti upis u knjigu državljana.
Sve upute oko državljanstva dobit ćete kod tog mjesnog matičara. Daljnji postupak je isti kao i kod osoba rođenih u BiH.
ZA OSOBE ROĐENE IZVAN BiH, A SAMO JE JEDAN RODITELJ BIH DRŽAVLJANIN
Osobe koje su rođene izvan BiH a samo im je jedan roditelj državljanin BiH, te ako do 23. godine svog života nisu zatražile upis u knjigu državljana BiH, po sadašnjem zakonu ne mogu ostvariti pravo na državljanstvo BiH ako 1991. godine nisu imali prebivalište u BiH.
Ako su imali prebivalište 1991. godine u BiH, isti je postupak kao i za druge.
Stoga je važno da za svoju djecu rođenu izvan BiH zatražite što prije upis u knjigu državljana!

    Sada je: 11.04.21 16:08.