Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Lokalni Izbori - 02.10.2016.

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

Lokalni Izbori - 02.10.2016. Empty Lokalni Izbori - 02.10.2016.

Postaj  Boce-Team 06.07.16 17:58


Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine službeno je raspisalo lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će se održati prve nedjelje u mjesecu listopadu, tj. 2. listopada 2016. Na izborima se biraju načelnici općina, općinski vijećnici, gradonačelnici i članovi skupštine Brčko Distrikta.    

Najvažniji podaci o izborima su ovo:

1.  Glasači koji glasuju na glasačkim mjestima u svojim općinama  

Na sam dan izbora mogu glasovati oni koji imaju bosansku osobnu iskaznicu i upisani su službeni birački popis. Trebaju samo doći na svoje biračko mjesto, pokazati iskaznicu i glasovati za koga hoće. Već sada mogu provjeriti jesu li upisani u Središnji izborni popis BiH na internet adresi: www. izbori.ba Ako nisu, a imaju osobnu iskaznicu, moraju se žaliti Izbornom povjerenstvu i zahtijevati da ispravi pogrešku i da ih upiše u birački popis.

2.  Glasači koji glasuju poštom  

I na ovim izborima postoji mogućnost glasovanja poštom, i to elektronskom i običnom poštom. Ta mogućnost se odnosi na one građane BiH koji imaju bosansku osobnu ali na dan glasovanja ne mogu biti u svome mjestu i na one građane BiH koji su silom prilika u vrijeme rata otišli u inozemstvo i još nisu izvadili bosansku osobnu iskaznicu. Postoji razlika među te dvije skupine, ali za obje vrijedi pravilo da se do 19. srpnja 2016. moraju prijaviti za glasovanje poštom, inače neće moći glasovati poštom. Za obje te skupine zajednička je razlika također između onih koji prvi put tako glasuju i onih koji su već jednom ili više puta glasovali na taj način.    

a) ONI KOJI IMAJU BOSANSKU OSOBNU A ŽELE GLASOVATI POŠTOM  

- Ako glasuju poštom prvi puta, moraju ispuniti obrazac koji se zove PRP1, a može se naći na internet adresi www.izbori.ba, skenirati svoju bosansku osobnu i to dvoje poslati mailom na internet adresu prijavapp@izbori.ba  ili kopirati to dvoje pa poslati faxom na broj 00387-33 -251-333; ili 00387-33 - 251-334 ili pak poslati običnom poštom preporučeno na adresu: Izbori u BiH, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo.  

-  Ako su već jednom ili više puta tako glasovali, i bez traženja dobit će od Izbornog povjerenstva na kućnu adresu obrazac koji se zove PRP2, koji moraju isputniti i poslati natrag na isti način na gornje adrese ili brojeve.    

b) ONI KOJI NEMAJU JOŠ UVIJEK BOSANSKE OSOBNE A ŽELE GLASOVATI  

- Ako glasuju poštom prvi puta, moraju učiniti sve kao što je gore navedeno, samo što uz popunjen formular PRP1 moraju priložiti kopiju osobne iskaznice zemlje u kojoj žive i kopiju Uvjerenja o bosanskom državlajnstvu ne stariju od šest mjeseci.    

- Ako su već glasovali poštom na ranijim izborima, i oni će dobiti na kućnu adresu formular od Izbornog povjerenstva, popuniti ga i poslati na gornje adrsese i načine.    

VRLO VAŽNO JE PODVUĆI DA SVI ONI KOJI GLASUJU POŠTOM MORAJU SE REGISTRIRATI (prijaviti te izbornom povjerenstvu) DO SREDINE SRPNJA MJESECA, A GLASAČKE LISTIĆE ĆE DOBITI POŠTOM ZNATNO PRIJE LISTOPADA KADA SU IZBORI PA SE TADA MORAJU POŽURITI I POSLATI IH ISPUNJENE NATRAG IZBORNOM POVJERENSTVU KAKO BI DO IZBORA MOGLI STIĆI DO SARAJEVA I SKUPA S DRUGIM GLASAČKIM LISTIĆIMA BITI PREBROJANI.

Za dodatne informacije moguće je kontaktirati izborno povjerenstvo na brojeve telefona 0038-33-251-331 ili 251-332 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.  

Na koncu: oni koji s bosanskim osobnim iskaznicama budu glasovali poštom ne smiju ponovo glasovati na glasačkim mjestima na dan izbora 2. listopada. To bi bilo dvostruko glasovanje i tretira se kao krivično djelo.

    Sada je: 11.04.21 15:59.