Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

NOVA KNJIGA NIKE IKIĆ - Knjiga mudrih izreka

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

NOVA KNJIGA NIKE IKIĆ - Knjiga mudrih izreka Empty NOVA KNJIGA NIKE IKIĆ - Knjiga mudrih izreka

Postaj  Boce-Team 02.10.16 17:49

NOVA KNJIGA NIKE IKIĆ - Knjiga mudrih izreka Ron-nikoik

Krajem rujna 2016. iz tiska je izašla zanimljiva knjiga u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, autora prof. dr. sc. Nike Ikića, pod naslovom: Od izvora mudrih misli do izvora mudrosti, koji je profesor na navedenom fakultetu.

Radi se o knjizi koja je zbir mudrih misli i izričaja, misli koje se temelje na iskustvu čovjeka i usmjerene su prema čovjeku. One poučavaju i odgajaju čovjeka, vode ga k mudrosti, pravednosti i pozitivnom. Kroz mudrosne izričaje čovjek se približava Bogu kao izvoru Mudrosti, koji je jedini mudar. „Kao što na izvor vode idemo napiti se, tako tražimo izvor mudrosti da se obogatimo“ kaže autor u uvodu ove knjige.

Ova zbirka mudrih misli nalazila se u autorovom „sanduku“ i nju je brižno skupljao godinama te je sanduk kao takav koristio za pripremanje propovijedi, za razne nastupe. Kako sam autor ističe, sanduk je počeo „puniti“ još iz bogoslovskih dana a nastavio tijekom svojeg svećeničkog života. A skupljao je od svuda i na svakom mjestu: iz knjiga, studija, časopisa, novina, iz izgovorenih riječi profesora, teologa, vjernika, s televizije, radija. Koristio se i nekim objavljenim mudrosnim knjigama.

Kao što sam autor ističe, ovdje zapisane misli, ideje, izreke, poslovice, aforizmi i sl. nemaju uvijek svoj potpuno znanstveni način navođenja i najčešće nisu precizni izvorni citati, ali i kao takvi oni su izuzetno bogatstvo koje svojom mudrošću hrani svaku iskrenu dušu. Kao što autor ističe „da ovo nije znanstveno djelo, ipak sam svjestan svoje manjkavosti i nedostataka također i u ovim mojim zapisima. Objavljujem ih takve kakvi jesu nadajući se da mi neće zamjeriti živi autori koji prepoznaju svoje misli radi većeg dobra i šire koristi… Ovakve ponuđene misli gledam kao građevinski materijal skupljen na gradilištu, ali bez građevinskog nacrta ili konkretne koncepcije. Vama se nudi materijal s građevinskom dozvolom i inspiracijom Duha da od njega nešto napravite. Materijal je skupljen na jednom mjestu, a na vama je da se služite prema vlastitim nacrtima i koncepcijama te da od njega napravite smislenu zgradu.“
Knjiga donosi misli o Presvetom Trojstvu, Crkvi, svecima, čovjeku, svijetu, sakramentima, svećeništvu, braku, obitelji, vjeri, razumu, o raznim biblijskim likovima, ljubavi, mržnji, sreći, grijehu, križu, patnji, o ženi i majci, prijateljstvu, komunizmu, ateizmu; a uz to i legende i poučne primjere te šaljive zgode iz pastorala.

Dakle, skoro da nema teme koju ova knjiga ne dotiče i ne donosi mudre misli povezane s dotičnim temama.
Sve u svemu ova izvrsna knjiga koja je zbirka mudrih misli, ideja, izreka, aforizama, propovijedi i sl. bit će korisna širem krugu ljudi, a posebno svećenicima i vjernicima jer će ih voditi do izvora sveopće Mudrosti.

Darko T.

    Sada je: 11.04.21 15:32.