Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Kolona sjećanja “Brčko - Vukovaru” 2016

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

Kolona sjećanja “Brčko - Vukovaru” 2016 Empty Kolona sjećanja “Brčko - Vukovaru” 2016

Postaj  Boce-Team 24.11.16 19:36

Kolona sjećanja “Brčko - Vukovaru” 2016 Y5l-151708

Kolona sjećanja „Brčko-Vukovaru“ već šestu godinu za redom provedena je inicijativom sudionika Domovinskog rata a pod pokroviteljstvom Udruga HVO-a Ravne Brčko proisteklih iz Domovinskog rata, 23 sudionika Kolone sjećanja, svatko po svojoj nakani u čast herojske obrane branitelja Vukovara kao i u namjeri odavanja pijeteta svim poginulim u obrani herojskog grada, iz Brčkog su krenuli na trodnevno hodočašće na put dug 80 kilometara.

Koloni sjećanja prethodila je misa za sve poginule u Domovinskom ratu te blagoslov  hodočasnika u crkvi župe Presvetog Srca Isusova u Brčkom. U Koloni sjećanja sudjelovalo je i 10 članova Kolone sjećanja Tuzla – Vukovaru među kojima su bili i bivši pripadnici 115. brigade HVO-a i aktivisti iz Obodnice Gornje.

Prva, najzahtjevnija dionica hodočašća od Brčkog, preko Gunje, Drenovaca, Vrbanje, Spačve do Otoka dugačka je 42 kilometra, a usputna stajališta bila su u Drenovcima gdje su prijatelji iz Udruge Dragovoljaca i veterana zajedno sa mještanima priredili obilan doručak i tople napitke.
Ručak u Vrbanji na 20-om kilometru, takođe su organizirali mještani, članovi Udruga Domovinskog rata. Na cilju prvoga dana, u središtu grada Otoka položen je vijenac i zapaljene su svijeće na središnjem spomeniku podignutom „u čast hrvatskim vitezovima koji su dali svoje živote za slobodno hrvatsko nebo i ravnicu“.

Paljenje svijeća vršeno je i na svim spomenicima poginulim braniteljima u domovinskom ratu koji su se nalazili na putanji hodočašća.  

Na koncu prvoga dana, prihvat, večeru i smještaj u sportskoj dvorani organizirali su pripadnici Udruga domovinskog rata Ogranak Privlaka, gdje je ujutro poslužen i doručak prije polaska Kolone sjećanja.  

Sudionik Domovinskog rata, Perica Iljić je, prema svojoj nakani, u SUPER MARATONU dionicu Brčko – Privlaka dugu 48 kilometara istrčao već prvoga dana. Dionicu Privlaka-Petrovci , bez većih poteškoća Perica je istrčao drugoga dana SUPER MARATONA.

Putanja drugoga dana, dugačka oko 20 kilometara sa ručkom u Starim Jankovcima te večerom u Petrovcima završila je u predvečernjim satima.

Prema tradiciji mještana sela Petrovci, učesnici Kolone sjećanja sudjelovali su u paljenju svijeća duž glavne prometnice u Petrovcima duge oko 4 kilometra te moljenju opijela kod spomenika Braniteljima Petrovaca u mjesnom groblju.

Treći dan na pravcu Petrovci – Vukovarska bolnica – Memorijalno groblje žrtava domovinskog rata Kolonu sjećanja činili su i članovi Udruga dragovoljaca domovinskog rata ogranci Petrovci, Novi Jankovci, Stari Jankovci zajedno sa mještanima.  

Svakom učesniku Kolone sjećanja “Brčko - Vukovaru” bila je čast i zadovoljstvo biti dijelom ekipe u činu dostojanstvenog odavanja pijeteta žrtvama Vukovara i svim drugim žrtvama u domovinskom ratu u Hrvatskoj i  BiH.

    Sada je: 11.04.21 15:21.