Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

SEPET - (pletena korpa od pruća)

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

SEPET - (pletena korpa od pruća) Empty SEPET - (pletena korpa od pruća)

Postaj  Boce-Team on 29.05.12 0:50

SEPET - (pletena korpa od pruća) Sepet310
Riječ sepet je turskog porijekla a u našem prijvodu značio bi korpa pletena od pruća. Sepet je u svakom seoskom domaćinstvu nezaobilazan rekvizit, koji je imao značajnu ulogu pri obavljanju velikog broja poljoprivrednih poslova.

Kao materijal za izradu najbolja je drvo ŽESTIKA ali veoma dobre osobine ima i mlada LJESKOVINA koja se kod nas najviše i upotrebljavala za izradu sepeta, odnosno svo ono pruće koje je savitljivo i koje se lako cijepa. Sepeti su se proizvodili odnosno pleli u više veličina, kako je komu odgovaralo i trebalo.

Jadni sepet nitko nije štedio. Tone i tone tereta prenešeno je u njemu. Sve ono što zemlja iznjedri on prenese. Kukuruz, šljive, trešnje, jabuke, kruške, drva i sve drugo što je rađalo i u zemlji i na zemlji.

A kada bi vremenom dotrajao,opet bi ga onako klimava upotrebljavali kao najljepše mjeste za kokoši na kojem bi one nosile jaja. Poslije bi se kvočke nalegle i iz udobnog legla izvele deset, petnaest, dvadeset pilića.

Pored gore nabrojanog, sepet je imao i još niz drugih upotrebnih vrijednosti. Pravom majstoru za pletenje jednog sepeta, ovisno o njegovoj veličini, potrebno je između sat ili dva vremena.

Cijena jednog sepeta danas je, opet ovisno o veličini, od deset do trideset konvertibilnih maraka. To je cijena za one koji ga ne znaju sami napraviti a nekada davno svi naši stari su sami znali izraditi sve vrste i veličine sepeta.

Tradicija izrade sepeta danas polako izumire ali i dalje je rijetko kućanstvo bez sepeta u šupi... SmileSEPET - (pletena korpa od pruća) Kosci10

SEPET - (pletena korpa od pruća) Aardak10SEPET - (pletena korpa od pruća) Sepet10
    Sada je: 07.04.20 8:59.