Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Hrvati žele da se i njihov glas čuje u Brčkom!

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 54

Hrvati žele da se i njihov glas čuje u Brčkom! Empty Hrvati žele da se i njihov glas čuje u Brčkom!

Postaj  Boce-Team on 09.09.12 11:31

Hrvati u distriktu Brčko već 12 godina čekaju da na nekoj od čelnih pozicija u lokalnoj vlasti vide čovjeka kojeg su oni birali i dali mu svoje povjerenje da ih predstavlja. No, do sada se to još nije dogodilo. Razloga je nekoliko, a osnovni su: činjenica da su najmalobrojniji narod u Distriktu pa izbornom većinom to ne mogu ostvariti, Statut Distrikta Brčko ne predviđa paritet i rotiranje na ključnim pozicijama, a predstavnici druga dva naroda ne vide potrebu da to omoguće. Ipak, stiže prilika da se to promijeni!

Organizacija Hrvatske demokratske zajednice za Brčko distrikt BiH kao jedan od glavnih izbornih ciljeva u svom programu „12 za '12.“ najavljuje da će u predstojećem izbornom ciklusu zahtjevati da se u Statut Brčko distrikta BiH ugradi institut pariteta i rotiranja ključnih pozicija u vlasti.

To podrazumijeva, pored pozicije gradonačelnika, uvođenje pozicije dva dogradonačelnika; pored predsjednika skupštine uvođenje pozicije dva dopredsjednika Skupštine.
Naime, od osnutka distrikta Brčko do danas, uz četverogodišnje razdoblje pod upravom prijelazne vlasti, realizirana su i dva izborna ciklusa, a ni u jednom od tri mandata lokalne vlasti nije stvorena prilika da čelnu poziciju u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti obnaša predstavnik hrvatskog naroda, što je nužno kako bi se istinski omogućilo žiteljima Distrika iz sva tri naroda jednaka prava i mogućnosti.

Da to nije bitno u ovoj složenoj društvenoj zajednici onda ni Ustav Bosne i Hercegovine, kao jednog od najsloženijih političkih sustava u svijetu, ne bi predviđao instituciju tročlanog predsjedništva BiH, niti slične rotirajuće pozicije.

Stoga Organizacija HDZ-a BiH za distrikt Brčko inzistira da se u ovom izbornom ciklusu ispoštuje puna ravnopravnost konstitutivnih naroda koja će omogućiti Hrvatu S LEGITIMITETOM, to jest onome koji dobije većinu glasova hrvatskoga naroda, u ovom, trećem, izbornom ciklusu da bude izabran za gradonačelnika.

http://www.hdzbrcko.org/index/item/276-hrvati-zele-da-se-i-njihov-glas-cuje-u-brckom.html

    Sada je: 07.04.20 9:50.