Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

20 godina od prvog emitiranja "Bojne Čavoglave"

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

20 godina od prvog emitiranja "Bojne Čavoglave" Empty 20 godina od prvog emitiranja "Bojne Čavoglave"

Postaj  Boce-Team 01.01.12 12:39

20 godina od prvog emitiranja "Bojne Čavoglave" Cavogl10

Iako je pjesma snimljena tijekom jeseni i izvođena na raznim koncertima, prvi put je javno emitirana na Hrvatskom radio Splitu 31. prosinca 1991. godine. Nedugo nakon toga snimljen je i video spot koji je također po prvi put emitiran na emitiran Otvorenoj televiziji.

Domovinski rat obilježile su mnoge domoljubne pjesme koje su podizale nacionalnu svijest te moral i borbenu spremnost hrvatskih vojnika. Najpoznatija među tim pjesmama je „Bojna Čavoglave“.

Pjesmu je napisao i izveo Marko Perković, koji se na početku rata priključio Zboru Narodne Garde. Bila je to njegova prva pjesma, nastala spontano i snimljena na običnom kazetofonu. Međutim, netko ju je odnio u Split te se od tada počela vrtjeti po kafićima.


Za vrijeme domovinskog rata Marko Perković bi znao održati koncert te se iste večeri vratiti na bojišnicu. Na tim položajima bilo je četvoro branitelja koji se zvali Marko, pa je dobio nadimak Thompson, prema strojnici koju je nosio.

Još su barem su dvije pjesme nastale po uzoru na „Bojnu Čavoglave“. Jedna je „Hej junaci“, kojom se dizao moral sarajevskih branitelja tijekom opsade Sarajeva, a druga je „Posavske Čavoglave“ koju izvodi Drale.

Hej junaci !Drale - Posavske Čavoglave

Braniteljski portal predlaže: Da se pjesmi pjevača Marka Perkovića Thompsona "Bojna Čavoglave" podigne spomen ploča sa tekstovima pjesme "Bojna Čavoglave" u mjestu Čavoglave koju je Marko Perković -Thompson napisao 1991 godine i tada je prvi put u vrijeme Hrvatskog Domovinskog obrambenog rata i otpjevao.

Vraćanjem pjesme "Bojna Čavoglave u kontekst vremena ratnih devedesetih godina u Hrvatskoj u kojem je napisana i otpjevana Bojna Čavoglave, zasigurno se radi o pjesmi koja je moralno nosila hrvatske vitezove u vihoru nametnutog nam rata od strane srbije tj od strane JNA i paravojnih srbočetničkih vojnih formacija koje su na najbrutalniji način željeli pokoriti Hrvatsku i Hrvatski narod.

Velika vrijednost te pjesme kako u umjetničkom jednako tako i u moralnom ali moralnom u smislu podizanja morala hrvatskim braniteljima koji su 1991g. stali na branik Domovine Hrvatske kojima je pjesma Bojna Čavoglave u svakom pogledu značila mnogo kao i svim hrvatskim građanima koji su živjeli u velikom strahu od srbočetničkog agresora koji se brutalno iživljavao na nevinom Hrvatskom narodu.

Mnogi su hrvatski pjesnici i umjetnici izvodili prekrasne domoljubne pjesme koje su hrvatskom narodu u vrijeme obrambenog Domovinskog rata mnogo značile ali je pjesma Bojna čavoglave uvijek bila ona prva koja je na hrvatskog branitelja i građanina imala veliki moralni utjecaj.

Stoga Braniteljski portal (www.braniteljski-portal.hr) predlaže sa razlogom da se pjesmi "Bojna Čavoglave" podigne spomen ploča u Čavoglavama koju ta pjesma zasigurno i zaslužuje.TV kalendar:
Smile

    Sada je: 11.04.21 15:39.