Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Proklamacija Franje Josifa.

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

Proklamacija Franje Josifa. Empty Proklamacija Franje Josifa.

Postaj  Boce-Team 29.01.13 2:54

Proklamacija Franje Josifa. Car20f10
Carska proklamacija od 7. oktobra 1908.

P R O G L A S
na

Narod Bosne i Hercegovine.

Mi Franjo Josif I.,

Car Austrijski, Kralj Češki itd. i Apostolski Kralj Ugarski

STANOVNICIMA BOSNE I HERCEGOVINE:
Kad je ono prije jednog pokoljenja Naša Vojska prekoračila granice Vašijeh zemalja, dano Vam je uvjerenje, da nijesu došli kao dušmani, nego kao Vaši prijatelji s čvrstom voljom, da uklone sva zla, koja su Vašu domovinu godinama teško pritiskala.Ova riječ, dana Vam u onom ozbiljnom trenutku, pošteno je odista održana.

Naša vlada se uvijek ozbiljno trudila, da, u miru i zakonitosti marljivo radeći, Vašu domovinu privede srećnijoj budućnosti.I Mi, na Našu veliku radost, smijemo slobodno reći: sjeme, što je bačeno u brazde podrivanoga tla, bogatom je nikli istjeralo. I Vi isti morate kao blagodat osjećati: da su namjesto sile i zuluma stupili red i sigurnost, da se rad i život nalaze u stalnom razvitku, da se oplemenjujući uticaj umnožene obrazovanosti pokazao i da se pod zaštitom urogjene uprave može svak plodovima svoga rada veseliti.

Sviju Nas je ozbiljna dužnost, da ovijem putem neumorno naprijed koračamo.Imajući tu metu pred očima držimo da je došlo vrijeme, da stanovnicama obiju zemalja ukažemo nov dokaz Naše vjere u njihovu političku zrelost. Da bi Bosnu i Hercegovinu podigli na viši stepen političkoga života, odlučili smo Se podijeliti objema zemljama konstitucionalne ustanove koje će odgovarati njihovijem prilikama i zajedničkijem interesima i stvoriti na taj način zakonsku podlogu za predstavništvo njihovijeh želja i koristi.Neka se sluša i Vaša riječ, kad se unaprijed uzodlučuje o stvarima Vaše domovine, koja će kao i dosada imati svoju zasebnu upravu.No prvi je neophodni uslov za uvagjanje ove zemljske ustavnosti: opredjeljenje jasna i nesumnjiva pravnog položaja obiju zemalja.

S toga razloga, a i držeći na pameti one veze, koje su u starijem vremenima postojale izmedju Našijeh dičnijeh Predaka na ugarskome prestolu i ovijeh zemalja, protežemo Mi prava Naše suverenosti na Bosnu i Hercegovinu i hoćemo, da se i na ove zemlje primjenjuje red našljedstva, koji vrijedi za Našu kuću.Tako će se stanovnici obiju zemalja postati učesnici u svijem onijem dobročinstvima, što ih može pružiti trajno učvršćenje njihove dosadašnje veze. Novi će poredak biti jamstvo, da će kultura i blagostanje u Vašoj domovini naći sigurno ognjište.

BOSANCI I HERCEGOVCI!
Megju mnogijem brigama, koje naš presto okružuju, ne će unaprijed biti pošljednja ona za Vaše materijalno i duhovno dobro. Viša misao jednakoga prava sviju pred zakonom: sudjelovanje pri donošenju zakona i u upravi zemlje: jednaka zaštita sviju vjeroispovjesti, jezika i nacionalne svojstvenosti — sva ova visoka dobra uživaćete u punoj mjeri.Sloboda pojedinca i dobro cjeline biće zvijezda vodilja Naše vlade za obadvije zemlje.

Vi će te se zato podsigurno pokazati dostojni povjerenja, koje se u Vas polaže odanošću i vjernošću prema Nama i Našemu domu. I tako se Mi nadamo, da će plemeniti sklad izmegju vladara i naroda, taj najdragoceniji zalog svega državnoga napretka, Naš zajednički rad uvijek pratiti.

Dano u Našem kraljevskom glavnom i prestonu gradu

Budim-Pešti dana 7 oktobra 1908.


    Sada je: 11.04.21 16:08.