Boće

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

I oni su ginuli na Vranovači

Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

I oni su ginuli na Vranovači Empty I oni su ginuli na Vranovači

Postaj  Boce-Team 10.01.11 16:18

I oni su ginuli na Vranovači 115bri10
Na današnji dan, prije 17 godina, pripadnici 115. brigade HVO Zrinski položili su oružje kako bi spriječili već isplanirani pokolj i progon Hrvata tuzlanskog kraja. Ultimatum koji je postavila 'vlast' iz Sarajeva o skidanju oznaka HVO i stavljanje oznaka Armije BiH nije bio prihvatljiv iz više razloga za političko i vojno vodstvo Hrvata Soli. Loše iskustvo pripadnika Sarajevskog HVO-a, odnos muslimanskih snaga prema nama susjednim hrvatskim enklavama Vareš i Žepče, pokazivali su da i nas čeka ista ako ne i gora sudbina od njih.

Malo je ljudi upoznato da je 115 brigada HVO Zrinski bila prva ustrojena vojna postrojba na području Tuzle i da su prve vojne akcije protiv 'JNA' izvodili upravo njeni pripadnici, jedna od zapaženih vojnih akcija u praskozorje rata bilo je i zarobljavanje časnika jna na sprečkom mostu, nakon čega su avioni sa aerodroma dubrave bombardirali hrvatsko selo Lug (danas poznatije po Ivi Andriću Lužanskom Smile )

Zapovjedništvo brigade zanat je ispeklo godinu ranije na Slavonskim bojištima, odakle su se pješice prebacili preko posavine do sela Drijenča, gdje su uspostavili nadzor prema susjednim srpskim selima, te organizirali logistiku za ostala hrvatska naselja.

Brigada je na svojemu putu imala 49 poginulih, stotinjak ranjenih i zarobljenih pripadnika. Svi su stradali u sukobu sa srpskim vojnim formacijama izuzev par koji su život izgubili nesretnim slučajem na bojištu. Brčanska posavina, Gradačac, Majevica, Ozren i linija prema Šekovićima su područja za koja su odgovarali pripadnici ove brigade.

Nakon raspuštanja brigade 10.01.1994, počinje policijska hajka na njene pripadnike, cilj je bio nasilno mobilizirati hrvate u postrojbe drugog korpusa Armije BiH, veći broj razvojaćenih pripadnika odlazi na područje Brčkog i Gradačca te se tamo uključuje u postrojbe HVO-a, jedan dio je mobiliziran u postrojbe ABIH, dok je se par desetina njih odlučilo na vrlo riskantan čin prelaska preko linije na majevici i ozrenu na srpsku stranu u nadi da će se nekako domoći slobode. Većina njih je nakon par dana završila u postrojbama HVO-a Žepče, Srednje Bosne i Hercegovine gdje su ih sprovele srpske snage. Nekolicina nesretnika je završilo u VRS.

Otvaranjem puteva preko Srednje Bosne većina pripadnika sada već bivše brigade Zrinski kreće na put preko bijela svijeta, tražeći spas u zemljama zapadne europe, USA i Australije.

Danas 17 godina poslije možemo se samo sjetiti tih vremena, dragih lica, biti bogu zahvalni što se nije dogodilo masovno krvoproliće, što nam domovi nisu popaljeni.


Crni - http://www.posavski-obzor.info/

http://tuzlalive.ba/portal/2010/05/podsjetnik-bratimljenje-115-hvo-brigade-zrinjski-i-prve-tuzlanske/
Boce-Team
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1434
Points : 3097
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 55

I oni su ginuli na Vranovači Empty Re: I oni su ginuli na Vranovači

Postaj  Boce-Team 06.02.13 23:06


    Sada je: 11.04.21 15:06.